ZUPA Z KURKAMI
Idealna zupa na jesień, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i po prostu pyszna! Świeże pachnące kurki, młode listki cząbru, polska włoszczyzna i zupa gotowa. Tą zupę przygotuje nawet najbardziej zabiegana gospodyni domowa, bo użyłam gotowego bulionu drobiowego, bardzo aromatycznego i smacznego. Zupa z kurkami to obiad dla całej rodziny.
Polecam Wam serdecznie!
SKŁADNIKI:
- 1 buteleczka bulionu drobiowego KRAKUS
- 500 g kurek
- 2 duże marchewki
- 1/3 selera
- 1 pietruszka
- biała część pora
- 2 garście makaronu świederki
- świeżo zmielony pieprz
- 150 ml śmietanki 12%
- kilka gałązek cząbru
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 3 łyżki masła
do podania: pieczywo
Do garnka włóż obrane i pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy, wlej bulion i około 2 litry wody.
Całość gotuj do miękkości warzyw.
Na patelni na maśle przesmaż umyte i osuszone kurki, wraz z listkami cząbru, dodaj do zupy całą zawartość z patelni. Dzięki temu kurki uwolnią aromat do sosu maślanego, będą bardziej jędrne, a zupa bardziej aromatyczna.
Dodaj makaron i gotuj przez 12 do 15 minut. Dodaj śmietankę i gotowe!
Pyszne, proste i polskie, jesienne danie!
#krakus
#smacznieiszybko
Pychotka! :-)
OdpowiedzUsuń