JABŁKA W CIEŚCIE
Obiecany Wam post z przepisem na jabłka w cieście. To śniadanie, które pojawia się u Nas często jesienią kiedy, to jest sezon na te owoce, kiedy to malinówki czy antonówki smakują wybornie. Placuszki są bardzo proste do zrobienia, tanie i chyba nie znam osoby, której by nie smakowały.
Ja uwielbiam takie śniadania na szybko i jeszcze tak obłędnie smacznie.
SKŁADNIKI:
- 2 jajka eko
- 7 sporych łyżek mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szczypty cynamonu + do posypania
- olej kokosowy do smażenia ( zamiennie rzepakowy)
Jajka, mąkę, mleko i proszek do pieczenia, wymieszaj rózgą, ciasto musi być gęste, aby dobrze przywierało do jabłek.
Jabłka możesz obrać ze skórki lub nie, jak wolisz, usuń gniazda nasienne drylownicą.
Pokrój na grube plastry.
Jabłka maczaj dokładnie w cieście i smaż na nagrzanej patelni.
Ja do ciasta nie dodaje cukru, jabłka są już dla mnie wystarczającą słodkie, ale mój mąż zawsze placuszki je np. z syropem klonowym lub syropem z agawy. Ja oprószam tylko cynamonem.
Placuszki możecie podać teraz z figami, pycha!
SMACZNEGO!
;-)
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń