TARTA Z MASŁEM ORZECHOWYM!
IDEALNE CIASTO NA WEEKEND!
Obłędne ciasto! Warte grzechu! Oj warte!
Ciasto chodziło za mną dość długo, wiedziałam, że musi być z masłem orzechowym i bardzo chciałam aby smakował niemal jak baton. No to wymyśliłam! Przepyszną tartę na spodzie czekoladowym, z kremowym i obłędnie dobrym nadzieniem sernikowo-orzechowym, oblane czekoladą.
Ciasto robi się bardzo szybko i nie wymaga ono od Nas większych umiejętności kulinarnych.
Przepis na ciasto mojego autorstwa.
SKŁADNIKI:
SPÓD TARTY:
- 100 g masła z lodówki
- 90 g mąki pszennej typ 480
- 15 g kakao
- 30 g cukru pudru (możesz użyć 1 łyżki stewi)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
+ mąką do podsypywania
Ciasto szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
MASA ORZECHOWA:
- 1 Masło Orzechowe Firmowe Primavika 100% Crunchy
- 300 ml śmietanki (powyżej 20% tłuszczu)
- 150 g włoskiego serka ricotta
- 2 do 4 łyżek cukru pudru (ja lubię ciasto niezbyt słodkie więc, dodałam tylko dwie łyżki)
W/w składniki zmiksuj blenderem na gładki puch.
Ciasto wyjmij z lodówki, wlep nim dużą formę do tarty, wylej masę z orzechową i wstaw do pieca na 35 do 45 minut.
Ciasto pieczemy na lekko złoty kolor, najlepiej w piekarniku parowym.
Temperatura 170 stopni C.
Ciasto studzimy całkowicie.
Wierzch ciasto można oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Ciasto powinno być przechowywane w lodówce, tak smakuje niczym baton!
Pyszne!
Życzę smacznego!
Czy Wy też uwielbiacie masło orzechowe?
Bo ja tak!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńKocham masło orzechowe! Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pewnie, że lubię masło orzechowe.Staram się kupować te bez oleju palmowego i cukru:)
OdpowiedzUsuń