maja 04, 2017

PROSTE CIASTO Z RABARBAREM


ŁATWE CIASTO Z RABARBAREM 


Sezon na rabarbar się rozpoczął, nie może więc zabraknąć ciasta z rabarbarem. Pyszne i łatwe ciasto, które każdy z Was może samodzielnie zrobić w domu. Ciasto, które umili Wam chwilę, przy kubku kawy czy filiżance herbaty. Podstawą tego ciasta, jest kruche ciasto i duża ilość rabarbaru. 
Ciasto aby ładnie wyglądało przyozdobiłam dodatkowo finezyjnym zdobieniem w postaci warkocza i liści.



PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM

CIASTO KRUCHE:

- 110 g zimnego masła
- 240 g mąki krupczatki
- 80 g cukru pudru
- 3 żółtka
- łyżka śmietany
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Z w/w zagnieć szybko ciasto. Owiń folią i wstaw do lodówki na 15 minut.

W tym czasie zrobimy nadzienie.

- 5 sztuk grubych lasek rabarbaru
- 5 łyżeczek cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżka masła

Na gorącej patelni na maśle przesmaż przez 4-6 minut rabarbar z wanilią i cukrem.

Wysmaruj formę do pieczenia masłem. Wylep cienko spód i brzegi ciastem.
Wyłóż wystudzony rabarbar. Wierzch udekoruj resztą ciasta. Możesz zrobić zwykłą kratkę. Możesz wykrawaczką do ciastek zrobić jakieś wzory. Bądź tak jak, ja pozaplatać warkocze i po wycinać liście.
Całość przed włożeniem do pieca posmaruj roztrzepanym jajem.

Pieczemy 45 - 55 minut na złoty kolor. 

Temperatura 160 stopni C.
Grzanie : dół
środkowa półka w piekarniku


Życzę Smacznego!

Pięknego dnia!!!

Zapraszam Was ciepło na mój profil na Instagramie i Facebooku.



2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI