ŁATWE CIASTO Z RABARBAREM
Sezon na rabarbar się rozpoczął, nie może więc zabraknąć ciasta z rabarbarem. Pyszne i łatwe ciasto, które każdy z Was może samodzielnie zrobić w domu. Ciasto, które umili Wam chwilę, przy kubku kawy czy filiżance herbaty. Podstawą tego ciasta, jest kruche ciasto i duża ilość rabarbaru.
Ciasto aby ładnie wyglądało przyozdobiłam dodatkowo finezyjnym zdobieniem w postaci warkocza i liści.
PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM
CIASTO KRUCHE:
- 110 g zimnego masła
- 240 g mąki krupczatki
- 80 g cukru pudru
- 3 żółtka
- łyżka śmietany
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z w/w zagnieć szybko ciasto. Owiń folią i wstaw do lodówki na 15 minut.
W tym czasie zrobimy nadzienie.
- 5 sztuk grubych lasek rabarbaru
- 5 łyżeczek cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżka masła
Na gorącej patelni na maśle przesmaż przez 4-6 minut rabarbar z wanilią i cukrem.
Wysmaruj formę do pieczenia masłem. Wylep cienko spód i brzegi ciastem.
Wyłóż wystudzony rabarbar. Wierzch udekoruj resztą ciasta. Możesz zrobić zwykłą kratkę. Możesz wykrawaczką do ciastek zrobić jakieś wzory. Bądź tak jak, ja pozaplatać warkocze i po wycinać liście.
Całość przed włożeniem do pieca posmaruj roztrzepanym jajem.
Pieczemy 45 - 55 minut na złoty kolor.
Temperatura 160 stopni C.
Grzanie : dół
środkowa półka w piekarniku
Życzę Smacznego!
Pięknego dnia!!!
Zapraszam Was ciepło na mój profil na Instagramie i Facebooku.
Smacznie. :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada bosko! Az chce się od razu prosić o kawałek :)
OdpowiedzUsuń