DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM!
PRZYPOMINAM WAM DZISIAJ PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM, KTÓRY PUBLIKOWAŁAM W MAJU 2014 ROKU!;-))))
PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE:
SKŁADNIKI:
- 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska)
- 150 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
-5 kropli aroamtu cytrnowego
- 250 g masła roztopionego w rondelku
- 1/2 opakowania świeżych drożdży
- 100ml ciepłego mleka
- 5 jajek
- 5 łodyg rabarbaru
- 5 łyżek cukru
na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 75 g cukru
- 75 g masła
- rodzynki
WYKONANIE:
- mąkę wsyp do miski
- drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem cukru
- zrób wgłębienie w mące, wlej masę, wymieszaj z odrobiną maki, pozostaw do podwojenia objętości
- w misce za pomocą miksera utrzyj jajka z cukrem,
- zaczynamy wyrabiać ciasto: do miski z rozczynem, dodajemy jajka, roztopione masło i pozostałe składniki
-wyrabiamy ciasto dość energicznie, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie odchodziło od miski (nie mniej niż 15- 20 minut)
- odstawiamy na godzinę aby ciasto wyrosło
- w tym czasie obieramy rabarbar, kroimy łodygę w paski o grubości 2 cm
- na dużej patelni smażymy rabarbar z cukrem,
- wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, odrywamy połowę, na stolnicy wałkujemy na blat o grubości 1,5 cm
- na blacie łyżką rozprowadzamy przesmażony rabarbar, posypujemy rodzynkami
- blat rolujemy w wałek, kroimy (tak jak na bułki ślimaki) na 6-8 cm kawałki, i układamy spiralą do góry na blaszce, kawałek po kawałku koło siebie.
- odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce
- wstawiamy do nagrzanego pieca, pieczemy 60 minut w temp 200 stopni C
Prze, prze, przepyszne!
Wyśmienicie! ;-)
OdpowiedzUsuń