kwietnia 02, 2017

Racuchy z jabłkiem i śmietanką!

RAUCHY ŚMIETANKOWE Z JABŁKAMI I TRUSKAWKAMI!


POMYSŁ NA NIEDZIELNE ŚNIADANIE!


ŚNIADANIE DLA CAŁEJ RODZINY!

Poranek to ta część dnia, którą lubię dopieszczać dobrym posiłkiem! Najlepiej gdy jest kolorowo, smacznie i aromatycznie. Uwielbiam poranki na słodko! To co słodkie zawsze smakuje najlepiej hehehe. To śniadanie, robi się dość szybko, smakuje dzieciom i starszej części rodziny. Ten przepis z łatwością wykonają również dzieci, które bardzo lubią takie placuszki. Do wykonania posiłku, potrzebujemy zaledwie kilku składników, które zazwyczaj mamy w domu pod ręką. Dla mnie najważniejsze w takich racuchach jest to aby one miały dużo, dużo jabłka, wtedy są takie jak lubię najbardziej! A jak takie zrobić przeczytacie poniżej.


PRZEPIS NA RACUCHY:

(10 sztuk racuchów)

- 1 jajko rozmiar L
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietanki 12% lub 18%
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 2 średnie jabłka

Jabłka umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne, specjalnym nożem. Jabłka kroimy w poprzek na grube krążki, minim po 8 mm.
Z pozostałych składników za pomocą trzepaczki robimy ciasto na racuchy. Każdy krążek jabłka maczamy w cieście, następnie smażymy na oleju bądź maśle klarowanym.
Ciepłe racuchy polewamy śmietanką i oprószamy cukrem pudrem, podajemy ze świeżymi truskawkami! 



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI