DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE ;-)
CHLEB WEDŁUG RECEPTURY J. HAMELMANA
Jeffrey Hamelman, to bezkonkurencyjny guru w zakresie wypieków chleba. Jego książka pt. "Chleb", jest określana jako biblia wypieków chleba. Książka to bestseller światowy, a przepisy na chleby według pana Hamelmana, biją rekordy popularności. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb - Pain au levain.
Chleb jest chlebem z mąki pszennej, tylko na zakwasie, ma bardzo cienką i chrupiącą skórkę. Miąższ ma o idealnej strukturze, bardzo miękki i idealnie lekko wilgotny. Chleb według tej receptury robię już trzeci raz, i za każdym razem wychodzi świetnie, dlatego mogę podzielić się z Wami przepisem, bo wiem, że jest sprawdzony. Ma jedyny minus jest czasochłonny, ale wart każdej poświęconej mu minucie ;-)
Polecam Wam!
PRZEPIS NA CHLEB NA ZAKWASIE WEDŁUG J. HAMELMANA
zaczyn:
- 30g zakwasu żytniego (dokarmionego około 10-12 godzin wcześniej)
-130 g mąki pszennej chlebowej
- 90 g wody
- 10 g mąki żytniej
wykonanie:
W/w składniki wymieszaj ze sobą i przykryj folią, odstaw na minimum 12 godzin. Ja zaczyn zawsze robię wieczorem przed pójściem spać i rano mogę dalej z nim działać.
ciasto na chleb:
- 730 g mąki pszennej chlebowej
- 500 g wody
- 40 g maki żytniej chlebowej
- 20 g soli
- 230 g zaczynu
wykonanie:
Mąkę pszenną chlebową, żytnią i wodę połącz ze sobą, albo w misie robota, albo po prostu łyżką drewnianą. Odstaw na 20 - 60 minut. Ja odstawiam na 20 minut.
Po tym czasie ciasto należy posolić i ułożyć na nim zaczyn. Wymieszać i pozostawić w misie na 2,5 godziny. W ciepłym miejscu bez przeciągów. W trakcie tego czasu ciasto należy dwukrotnie odgazować, przekładając je. Ciasto składamy po upływie 50 minut i 100 minut.
Po tym czasie ciasto na chleb wyjmujemy z miski i formujemy bochenki, możecie uformować dwa bochenki bądź jeden większy. Na początek proponuje Wam dwa mniejsze.
Ciasto przekładamy do koszyczków wcześniej posypanych mąką.
Ja swój chleb piekłam w patelni żeliwnej, więc patelnię, wysmarowałam olejem, obsypałam mąką i ciasto na chleb wyrastało już w patelni.
Ciasto wyrasta do 2,5 godzin. U mnie za pierwszym razem było to tylko dwie godziny, za drugim trzy godziny, a teraz 2,5 godzin. Wszystko zależy od szybkości fermentacji w cieście.
Jeśli Twoje bochenki wyrastały w koszyczkach, przenieś je na kamień do pieczenia lub blaszkę.
Przed pieczeniem można naciąć chleby.
Chleb pieczemy w wysokiej temperaturze 240 stopni C, czas 40-45 minut.
Mój wielki bochenek piekłam godzinę.
Chleb studzimy na kratce.
Chleb ma cudowną skórkę, idealnie wypieczoną.
Polecam Wam szczerze ten przepis.
Życzę smacznego!
Pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo ;-)
UsuńPiekłam podobny, ale na mące żytniej jasnej. Podobny pod tym względem, że najpierw dodawało się zakwas, robiło zaczyn i dopiero po 12 godzinach ciasto właściwe. Najlepiej zrobić właśnie tak jak Ty, wieczorem i na drugi dzień piec :) Wyszedł Ci perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ❤️❤️❤️😘😘😘
Usuń