grudnia 03, 2016

Pomysł na weekendowe śniadanie! Tosty francuskie



Dzisiaj chciałabym Wam przypomnieć ten wpis. Przepis, który pobił wszelkie możliwe rekordy odwiedzin na moim blogu ;-)). W ciągu jednego dnia odwiedzono go ponad 22 000 razy, a potem to już efekt kuli śniegowej. Wcale się nie dziwie bo tosty francuskie to idealny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa w domu. W smaku są po prostu rewelacyjne. W dodatku mój chrześniak (jego rączki słodkie na fotce ;-)), był zachwycony takim śniadaniem i wciągnął całość hehehe. 
Jeśli macie ochotę na taki pyszny pomysł na śniadanie w weekend,
 to bardzo proszę podaję przepis ;-))



SKŁADNIKI:

- 2 bułeczki drożdżowe domowego wypieku (ja użyłam dyniowych bułeczek z cynamonem) bądź drożdżowa chałka, bułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo
- 1 jajko eko
- 3/4 szklanki mleka
- olej kokosowy do smażenia (ewentualnie masło, nie używaj oleju)
- wysokiej jakości miód
- świeże owoce, u mnie: borówka amerykańska, jeżyny, dojrzałe mango, brzoskwinie


WYKONANIE:

Bułkę kroimy na grube kromki. W miseczce roztrzepujemy jajko. Do drugiej miski wlewamy mleko.
Kromkę z bułki maczamy w mleku z dwóch stron, potem w jajku i smażymy na zloty kolor na oleju kokosowym. Gorące przekładamy na talerz polewamy obficie miodem i posypujemy owocami.
Tosty możesz podać też z dżemem bądź konfiturą albo domową nutellą ( w tym celu zmiksuj 1 sztukę bardzo dojrzałego banana, 1/2 awokado, 2 łyżeczki kakao i 2 łyżeczki miodu).

Gotowe! Smacznego!

Ktoś z Was się pisze na takie śniadanko?







1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI