Menu sylwestrowe.
CIEPŁY POSIŁEK NA SYLWESTRZE
To moja czwarta propozycja dania na Sylwestra. Wcześniejsze trzy możesz zobaczyć klikając wcześniejsze posty. Zależało mi aby pokazać Wam, jak szybko i łątwo możecie wyczarować obłędnie danie sylwestrowe w zaledwie kilka minut. Danie, które nie tylko zachwyca oczami ale smakuje tak wybornie, że możecie być pewni, że zostaną wyczyszczone talerze do zera! Argetyńskie czerwone krewetki w sosie szampańskim z zielonym prawdziwym włoskim makaronem. Jak dal mnie to strzał w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne, wytrawne i lekkie. Zachwyci największego konesera smaku. Uwielbiam takie połączenia świeżości i klimat śródziemnomorski.
W imieniu swoim jak i sklepu LIDL, zapraszam Was na pyszności!
JAK PRZYGOTOWAĆ KREWETKI W SOSIE SZAMPAŃSKIM?
Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy zaledwie kilku składników takich jak: argentyńskie krewetki czerwone, które kupicie w ramach aktualnej oferty w sklepach LIDL, prawdziwy tradycyjnie robiony makaron włoski, dostępny na półce z produktami DELUXE, w sklepie Lidl, kilku ząbków świeżego, aromatycznego czosnku, kilku plasterkóww papryczek czy to peperonccini czy zielonych paddington, sporej ilości klarowanego masła i dobrej jakości wina musującego, ja użyłam włoskiego Prosecco, które znajdziecie również na półce sklepowej w sklepach LIDL.
SKŁADNIKI:
- 1 paczka makaronu włoskiego DELUXE - dostępny w sklepie LIDL
- 1 opakowanie argentyńskich czerwonych krewetek- dostępne w sklepie LIDL
- 3-4 ząbki czosnku
- papryczka czerwona
- papryczka paddington
- 1/3 kostki masła bądź 80ml masła klarowanego
- 3 - 4 chlusty włoskiego Prosecco dostępnego w sklepie LIDL
- sól himalajska
WYKONANIE:
- krewetki opłukujemy pod bieżącą wodą, rozcinamy i usuwamy jelito, opłukujemy ponownie i osuszamy na ręczniku papierowym
- czosnek obieramy i siekamy na drobno
- papryczki kroimy na cienkie plasterki
- masło klarujemy i przecedzamy, możesz użyć też masła klarowanego
- makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu 12 minut
- na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek i papryczki, po 3 minutach dodaj krewetki w pancerzykach, cały aromat zostanie uwolniony do tłuszczu, pamiętaj że każdy rodzaj tłuszczu jest najlepszym nośnikiem smaków i aromatów. Krewetki smaż z każdej strony po 2 minuty, powinny być mięciutkie ale nie mogą być gumowate! Dodaj szampana i duś około 2 minut tak aby alkohol odparował. Wyjmij z patelni krewetki na talerzyk i przez 4 minuty odparowuj sos tak aby zgęstniał. Dodaj ponownie krewetki, dopraw solą i wyłącz już płytę grzewczą. Makaron odcedź na sitku. Wyłóż na talerze, polej obficie sosem, wyeksponuj krewetki, udekoruj bazylią.
Danie gotowe!
Mi przygotowanie tej potrawy zajęło dokładnie tyle ile gotował się makaron. Więc krewetki w sosie szampańskim przygotowuje się na prawdę migiem. Mało tego w tak samo szybkim tempie znikają z talerzy! Hhehehe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.