września 05, 2016

Gruszki w syropie. Przetwory na zimę.




Gruszki w zalewie! Dzisiaj dzielę się z Wami bardzo prostym, pysznym, aromatycznym i korzennym przepisem na gruszki w syropie. Bardzo lubię takie gruszeczki, w tym roku przygotowałam tylko ten jeden duży słój gruszek, ale na pewno jeszcze kilka zrobię, jak tylko wybiorę się do rodziców, gdzie w ogrodzie rośnie sobie dumnie, piękna grusza, która daje pyszne i słodkie gruszki konferencje. Ale na tą odmianę jeszcze troszeczkę musimy poczekać. Gruszki w syropie przygotowałam z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak: cynamon, kardamon i dla zaostrzenia smaku anyż. Gruszki gotowałam z dodatkiem miodu i mieszanki cukru z prawdziwą wanilią. 
Jak przygotować gruszki? Zerknijcie poniżej.

SKŁADNIKI:

- 5 dużych twardych gruszek
- laska cynamonu
- anyż (2-3 gwiazdki)
- kilka ziaren kardamonu
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 2 łyżki miodu
- woda
- na litrowy słój 100 ml octu spirytusowego (jeśli lubisz mocno octowe gruszki możesz tą ilość nawet podwoić)

Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne (ja nie obierałam bo lubię gruszki ze skórką), gruszki przekładamy wraz z przyprawami do garnka zalewamy wodą, tak aby zakryła gruszki. Przykrywamy i gotujemy do miękkości gruszki (gruszki mają być po prostu miękkie, ale nie rozgotowane i ciapowate ). Wyłączamy płytę i gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy w słoiku, przekładamy również przyprawy. Do powstałego po gotowaniu gruszek kompotu dodajemy octu, na każdy 1 litr kompotu dodajemy 100 ml octu - zalewa delikatna, lekko octowa, jeśli wolisz ostrzejsze smaki dodaj więcej octu 150 ml lub 200 ml. Przed zalaniem gruszek spróbuj syropu czy właśnie taki stopień ostrości Ci odpowiada. Zalej gorącym płynem gruszki i od razu zakręć słoik. Odstaw do góry nogami słoiki i przykryj ściereczką. 
Gotowe!




2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI