Sezon na figi właśnie wystartował i warto z niego korzystać od razu, nie czekać na tańsze opcje i nie kombinować. Dlaczego? To proste jest za krótki, żeby nie korzystać z niego od razu. Figi są przepysznymi owocami, które nadają się do wielu dań. Figi można dodawać do śniadania, czy to na kanapkę, czy do owsianek, jaglanek, do gofrów czy naleśników. Można z nich wyczarować najlepsze na świecie konfitury, lubią połączenie z mięsem bądź rybą. Smakują dobrze świeże, jak i pieczone.
Możecie być pewni, że pokażę Wam kilka fajnych i pysznych pomysłów na wykorzystanie fig.
Dzisiaj natomiast chciałam Wam pokazać jeden z najprostszych, a jakże pysznych pomysłów na figi.
Szybkie kanapeczki z figami. Możecie je wykonać na ciepło- rumieniąc kromki chleba w tosterze, bądź standardowo. Wybierzcie dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo, mocno skropcie je oliwą z oliwek. Łososia wędzonego porwijcie na mniejsze kawałeczki i przełóżcie do miseczki. Skropcie go oliwą, sokiem z cytryny i posypcie posiekanym koperkiem, doprawcie solą i pieprzem. Całość wymieszajcie i odstawcie na 15 minut.
Na kromki chleba wyłóżcie dowolną ulubioną sałatę, zamarynowanego łososia a na sam wierzch pokrojone w cienkie plastry figi.
Gotowe!
Jeśli lubisz bogate w smaku wersje kanapek, to możesz dodatkowo kanapki posypać startym parmezanem bądź pokruszoną fetą.
Druga opcja posiekaj mocno orzechy laskowe bądź włoskie i obsyp kanapkę.
Trzecia wersja: użyj sera pleśniowego pokrojonego na małe trójkąciki
Życzę smacznego!
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję😊
Usuń