Naleśniki francuskie- crepes, to bardzo delikatne, cieniusieńkie naleśniki. Możecie je podawać oprószone tylko cukrem pudrem, bądź z francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami.
Idealne śniadanie!
Idealne śniadanie!
SKŁADNIKI:
- 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480
- 1 filiżanka mleka 2%
- 1 filiżanka wody
- 2 jajka eko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka stopionego masła
- cukier bądź słodzik do smaku
Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni. Ja używam specjalnej patelni do smażenia naleśników, ma niziutki brzeg, dzięki czemu przewracanie nie stanowi żadnego problemu, patelnia jest teflonowa i wymaga minimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor.
Naleśniki umieszczam w żaroodpornym naczyniu żeby wszystkie były ciepłe tuż przed podaniem
Smacznego!
Pysznie!
OdpowiedzUsuńZ takimi dodatkami - pychota :)
OdpowiedzUsuń