lipca 12, 2016

Kurki, magiczna fasola, musztarda i miód - taki mały "cud", Arla Apetina








Lato! ;-)
Słyszeliście to już ode mnie nie raz, nie dwa, ale kocham ten czas! Kocham lato! Za to całe dobrodziejstwo, za te smaki, na które czeka się cały rok! Za te wyjątkowe i pyszne chwile spędzone razem przy stole, za posiłki jedzone na świeżym powietrzu, za radość z prostych rzeczy. Bo czy potrzeba czegoś więcej by sprawić szczerą radość i uśmiech na twarzy naszym najbliższym, niż przepyszny posiłek z dostępnych sezonowych produktów? Każdy z nas wyczekuję długą zimę na rarytasy jakie teraz mamy w zasięgu ręki. I dzisiaj prezentuje Wam o to moje wyczekiwane z utęsknieniem kurki. Mnaimmm! Uwielbiam je za aromat, za smak, za delikatność i kolor. To wyjątkowe grzyby, dlatego nie mogło być mowy o byle jakim i nudnym posiłku z nich. Chciałam przygotować coś przepysznego, coś wyjątkowego i o unikatowym smaku. Postawiłam na połączenie kilku dobrych i wyjątkowych produktów, wiadomo, że nie można przesadzić z dodatkami, wszystko ma pełnić idealną harmonię smaku, ma być delikatne, kremowe ale wyraziste w smaku. I tak prezentuje przed Wami mój zdecydowany numer jeden na pastę (makaron) z kurkami i magiczną fasolą w kremowym sosie o smaku musztardy i miodu, za sprawą serka od Arla Apetina. 
Dlaczego magiczną fasolkę? Ha! A to jest super sprawa i nie wiem czy już Wam zdradzać sekret, a niech tam, potrzymam Was jeszcze chwilę w niepewności, ale zaraz się przekonacie!

Sprawdźcie listę składników, i ugotujmy coś pysznego razem ;-)





SKŁADNIKI:

- 250 g grzybów - kurki
- 1 opakowanie serka Arla Apetina Musztarda i Miód
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki oliwy z oliwek wysokiej jakości
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól himalajska
- różowy pieprz
- 2 szczypty otartej gałki muszkatołowej
- garść fasolki fioletowej 
- 70 ml wody
- makaron wysokiej jakości najlepiej z mąki durum






WYKONANIE:

- grzyby umyj i obierz delikatnie
- fasolkę umyj i obetnij końcówki
- czosnek obierz i posiekaj drobno, bądź przeciśnij przez praskę
- przygotuj patelnię i garnek
- w garnku ugotuj w osolonej wodzie fasolkę, tajemnica jej magicznych właściwości się wyjaśni, bo fasolka zmieni barwę na zieloną ;-))) (czas gotowania około 20-25 minut)
- na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, masło, dodaj posiekany czosnek i kurki, całość podsmażaj około 2 minuty, następnie patelnię przykryj pokrywką i duś około 13-15 minut.
- w tym czasie możesz ugotować makaron, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- do podsmażonych grzybów dodaj ugotowaną i pokrojoną na mniejsze części fasolkę, chwilę podsmaż i dodaj śmietanę, wodę, przyprawy i cały serek Arla Apetina. Całość duś na małym ogniu około 12 do 15 minut, dodaj ugotowany all dente makaron
- całość delikatnie wymieszaj tak aby nie połamać kapeluszy kurek, które pięknie się prezentują
- podawaj póki gorące na talerze

Wskazówka: do udekorowania potrawy możesz przed dodaniem śmietany, odłożyć kilka kurek, które później dodatkowo wyeksponuj.





 Zapewniam będzie przepysznie!

A ten przepis zgłaszam do konkursu organizowanego przez XConcept Sp. z o.o. Sp. K. 
na portalu Durszlak.pl

Twoja kuchnia ma to coś



Pięknego dnia życzę i bardzo dobrego smacznego ;-))))





2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI