Pieczone młode ziemniaki w mundurkach! Chrupiące ale zarazem mięciutkie. Niby tak proste danie, a jednak potrafi przysporzyć wiele problemów. Niejednokrotnie byłam podpytywana jak robię te ziemniaczki, że są tak pyszne. Dzisiaj zdradzam całą moją wiedzę na ten temat. Moim faworytem są pieczone młode ziemniaczki po włosku. Z zielonymi oliwkami, sporą ilością czosnku i młodego kopru. Ziemniaki lubią masło i dobrą oliwę z oliwek, a połączenie tych dwóch tłuszczy - wywodzące się z kuchni francuskiej, jest idealnym rozwiązaniem dla młodych pieczonych ziemniaków.
Smak i aromat młodych ziemniaków zależeć będzie przede wszystkim od użytego surowca - ziemniaka. Jakie wybrać? Sugeruj się przede wszystkim kolorem. Wybieraj młode żółte ziemniaki, bez widocznych żadnych przebarwień. Pamiętaj jeśli ziemniak ma zielone przebarwienie- wyrzuć go, to substancja bardzo szkodliwa dla zdrowia. Ziemniaki staraj wybrać się tego samego rozmiaru, tak aby wszystkie miały szansę się uprażyć w tym samym czasie. Jeśli kilka jest większych przekrój je na dwie części. Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i ewentualnie szczotkujemy zabrudzenia.
W ten sposób są przygotowane jeśli chcemy aby były "w mundurkach".
Co robimy dalej i jakie składniki dokładamy? zerknijcie na listę składniki, czego będziemy potrzebować.
Ziemniaki będziemy przygotowywać w tzw. garnku rzymskim, z tego naczynia są pyszne, ale również sprawdzą się tutaj wszystkie żeliwne, emaliowane brytfanny z pokrywkami, w ostateczności naczynie do zapiekania i folia aluminiowa do przykrycia. Ziemniaki bowiem musimy przykryć aby się upiekły - były chrupiące, i aby się uparowały- czyli były mięciutkie zarazem.
SKŁADNIKI:
- 1,5 do 2kg ziemniaków młodych
- 1/2 kostki masła
- 6 łyżek oliwy z oliwek z dodatkiem czosnku bądź rozmarynu
- sól
- 8- 9 ząbków młodego polskiego czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- około 20 sztuk zielonych oliwek
- dodatkowo możesz dodać: 2-3 gałązki rozmarynu, jedną papryczkę chili ( w zależności jaki aromat ziemniaków chcesz uzyskać, ja tutaj postawiłam na koperek, bo danie też było dla dzieciaków więc chili odpadało )
- ziemniaki podlałam 120 ml wody
Garnek rzymski, z wszystkimi składnikami, szczelnie zamykamy i wstawiamy do nienagrzanego pieca - inaczej by mógł popękać. Temp. pieczenia 200 do 220 stopni C. Czas od 1h 15 minut do 1h 30 minut.
Po prostu otwórz piekarnik nakłuj widelcem ziemniaka, jak jest mięciutki i się rozpada oznacza, że są już dobre.
Przed podaniem przemieszaj ziemniaki w naczyniu i podaj obficie polane sosem.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na takie ziemniaczki :) Do tego szklanka kefiru i obiad gotowy :)
OdpowiedzUsuń