maja 10, 2016

Szarlotka z tartymi jabłkami i marmoladą z cytryn



Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami? Zastanawialiście się kiedyś czym się różnią te ciasta? Ja tak i powiem Wam, że nie wiem. Dla mnie to chyba bardziej kwestia nazewnictwa czy regionu, ale może się mylę. Dzisiaj proponuję Wam pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn sycylijskich. Pyszota!






SKŁADNIKI:


CIASTO KRUCHE:

- 250 g masła z lodówki
- 500 g mąki krupczatki
- 180 g cukru
-2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny


Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

NADZIENIE:

- 7 jabłek startych na tartce
- 1 marmolada z cytryn
- 7 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek

Całość wymieszaj.


Schłodzonym ciastem (1/2 część) wyłóż tortownicę, wyłóż masę z jabłek, na wierzch ułóż resztę ciasta.
Ciasto pieczemy przez 60 minut w temp. 170 stopni C.



Smacznego!




2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI