Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami? Zastanawialiście się kiedyś czym się różnią te ciasta? Ja tak i powiem Wam, że nie wiem. Dla mnie to chyba bardziej kwestia nazewnictwa czy regionu, ale może się mylę. Dzisiaj proponuję Wam pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn sycylijskich. Pyszota!
SKŁADNIKI:
CIASTO KRUCHE:
- 250 g masła z lodówki
- 500 g mąki krupczatki
- 180 g cukru
-2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
Szybko zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
NADZIENIE:
- 7 jabłek startych na tartce
- 1 marmolada z cytryn
- 7 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
Całość wymieszaj.
Schłodzonym ciastem (1/2 część) wyłóż tortownicę, wyłóż masę z jabłek, na wierzch ułóż resztę ciasta.
Ciasto pieczemy przez 60 minut w temp. 170 stopni C.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCudowna! :)
OdpowiedzUsuń