kwietnia 04, 2016

Różano - serowa tarta z karmelem i orzechami dla Zakochańców!




Kochani w ramach akcji organizowanej na portalu Durszlak przygotowałam, przepyszny smakołyk. 
To tarta od serca i dla serca, zrobiłam ją specjalnie na przyjazd męża do domku. Dla mnie kiedy nie ma mojego K. w domu to trudna i kryzysowa sytuacja. Nikt nie lubi być sam, nie ma kto przytulić, ani naprawić szafki czy kranu... Zawsze staram się po rozłące przygotować coś wspaniałego i zawsze coś innego, coś nowego. Ten wypiek miał być swoistym afrodyzjakiem ;-). Tarta jest słodka, wilgotna, ma karmel i orzechy- czyli to co lubią wszyscy, i dodałam do niej płatki róż w cukrze. Ta róża to taki symbol miłości i postanowiłam ją dodać do masy serowej. I powiem Wam kochani to był strzał w dziesiątkę! Ciasto jest rewelacyjne, dla każdego maniaka i miłośnika wypieków idealne. I do wyrażenia nasz uczuć do bliskiej nam osobie. ;-))))

Polecam Kochani wszystkim Zakochańcom! ;-)))







SKŁADNIKI:

NA CIASTO:

- 80 g masła
- 140 g mąki
- 40 g mleka w proszku
- 1 jajko
- łyżka lodowatej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżki cukru pudru

Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy na 25 minut do lodówki.



MASA SEROWA:

- 150 g sera białego
- 50g serka homogenizowanego
- 1 jajko
- przyprawa do sernika Delecta
- 5 łyżek mleka 3,2% tłuszczu
- 2 łyżki czubate cukru pudru
ponadto: płatki róż w cukrze

W/w składniki (oprócz płatków róż) zmiksuj w blenderze na gładką masę.
Masę wylej na formę do tarty wyłożoną schłodzonym ciastem. Dodaj płatki róż dość symetrycznie.

Ciasto pieczemy przez 35 - 40 minut na złoty kolor. Temp 160 stopni C. Dół + góra



MASA KARMELOWA:

- 1/2 puszki kajmaku
- 3 łyżki kremówki
- 4 łyżki orzechów ziemnych niesolonych

Kajmak z kremówką podgrzej w rondelku, tak aby masy się połączyły, dodaj orzechy i odstaw na czas pieczenia się ciasta to jest: 35 minut.

Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie, polewamy karmelem.

Smacznego!

Buziaki!!!








Piecz... ot tak... prosto z serca!

2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI