lutego 23, 2016

Kruche ciasteczka z dżemem









Śniadanie i początek dnia to jedna z moich ulubionych pór w ciągu dnia. Uwielbiam poranki kiedy mam wolny dzień, wtedy mogę na spokojnie wylegiwać się w łóżku, przyrządzić pyszności na śniadanie. Zrobić coś smacznego coś innego, troszkę zgrzeszyć. I dziś Was namawiam na małe grzeszki. Pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z dżemu żurawinowego, filiżanka kawy, dobra książka i nie wychodzę z łóżka. 
;-)

Dzień dobry!







SKŁADNIKI:

- 300 g mąki pszennej krupczatki
- 140 g masła
- łyżeczka śmietany
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g cukru pudru
- dżem lub konfitura żurawinowa
- kilka kropel aromatu cytrynowego

ponadto: jajko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem, cukier brązowy

Z w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy do lodówki na 30 minut. w tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 
roztrzep jajko w kubeczku do smarowania ciasteczek.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na brzegu układaj równo dżem, zawiń ciasto rolując je. Odetnij nożem po długości. Z długiego paska odcinaj ciasteczka o długości 4-5 cm.
Ciastka układamy na blaszce smarujemy jajkiem, oprószamy cukrem. 
Ja dodatkowo ponacinałam je nożem.

Pieczemy w temp. 170 stopni C przez 25 minut. Na złoty kolor.

Smacznego!





Pięknego dnia!

Zapraszam na Instagrama smyk_w_kuchni
#smykwkuchni

4 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie. Nowy wygląd bloga też widzę, ładnie ale brakuje mi bardzo tego nagłówka w kuchni :) Te zdjęcia były świetne :) Bardzo zapadały w pamięć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne ciastka, super wyglądają ;). Takie leniwe poranki to ja również uwielbiam, wtedy do szczęście nic innego mi nie potrzeba.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI