lutego 08, 2016

Gołąbki zupełnie inaczej!







Ale za mną chodził ten smak! Tak mi się zachciało gołąbków, i to już jakiś czas temu, że czekałam tylko na moment jak wrócę do domu. Po podróży byłam niestety zmęczona i nie miałam ochoty na stanie w kuchni przez 3 godziny i robienie gołąbków! Ale od czego jest wyobraźnia i kreatywność?
Przygotowałam gołąbki, w zupełnie nowej wersji, dużo, dużo łatwiejszej, i powiem nieskromnie o wiele mi bardziej smakowały!
Zapraszam Was na wspólne gotowanie!





SKŁADNIKI:

-1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- 3-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia

- ryż jaśminowy

na sos:

-1/2 dużej kapusty pekińskiej
- biała cześć pora (ja użyłam 1/2)
- 1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, czosnek, 
- natka pietruszki
- 1 kostka rosołowa
- 0,75 litra wody
- 4 łyżki masła
- rozmaryn świeży



WYKONANIE:

- mięso wymieszaj z jajkami i bułką tartą, dodaj przyprawy; masę dobrze wymieszaj i wyrób
- uformuj w dłoniach kulki układaj na talerzu
- każdą kulkę obtocz w mące

- ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu

- kapustę posiekaj na drobną kostkę, pora posiekaj, w dużym rondlu lub woku na maśle zeszklij pora i kapustę, duś około 10 minut. Dodaj wodę i kostkę rosołową + przyprawy. Zagotuj całą masę, dodawaj klopsiki. Całość przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Dadaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj dokładnie i zagotuj całość.
Podawaj z gorącym ryżem, obficie posyp natką pietruszki lub majerankiem!

Smacznego!

Zapraszam Was na mój instagram gdzie jestem codziennie
#smykwkuchni


3 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam gołąbki, ale nie robię ich w wersji klasycznej. Musiałam wymyślić wersję do słoików wysyłanych dla syna studenta, który na dodatek nie lubi kapusty. Wobec tego do jednych słoików przygotowuję sos pomidorowy, a do drugich podduszone mięso mielone z dodatkami i ryżem, czyli klasyczny farsz do gołąbków. I wszyscy są zadowoleni:)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI