Prosty, szybki i smaczny obiadek! Smażony łosoś z ryżem i sosem porowym z żurawiną. Paluchy lizać!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 2 szt dzwonka z łososia
- 3 łyżki mąki pszennej do panierki, sól morska
- ryż jaśminowy
NA SOS:
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki świeżej żurawiny
- 1 chlust białego wina
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- świeży rozmaryn
- sól, różowy pieprz
- 100 ml wody
WYKONANIE:
- rybę umyj i osusz, obtocz w mące i smaż na złoty kolor na oliwie z klarowanym masłem
- ryż jaśminowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę, przeciśnięty czosnek, posiekane pory i szalotkę, mieszając ciągle, zblanszuj, dodaj żurawinę i przyprawy, przesmażaj około 5 minut, dodaj wino i wodę. Sos gotujemy aż odparuje jego znaczna część, będzie zdecydowanie bardziej gęsty i aromatyczny.
Podajemy razem póki gorące!
Raz ciach i obiad gotowy!
Smak rewelacja!
Jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńDzieki!
UsuńMmm wspaniale zrobiony łosoś :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :D
OdpowiedzUsuń