Akcja spiżarnia trwa dalej!
Dzisiaj polecam przygotować kilka słoików z marynowanymi małymi kabaczkami, w słodko-kwaśnej zalewie z kurkumą! Pyszne!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg małych żółtych kabaczków/ patisonków
- gorczyca
- różowy pieprz
- liść laurowy
- kurkuma
- pieprz cayenne
Do każdego słoika wkłądamy po 2 ziarenka ziela angielskiego, po 2 listki laurowe, po 4-6 ziarenk pieprzu różowego, i 1/2 łyżeczki kurkumy. Gorczyca do smaku (1/2 do 1 łyżeczki)
Kabaczki szorujemy kroimy na pół, układamy w słoiczkach.
Na zalewę:
- 200 ml octu
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki soli
- 5 szklanek wody
- łyżka miodu
Zagotuj zalewę, wrzątkiem zalewaj kabaczki. Słoiki pasteryzujemy około 12 minut. Odwracamy do góry dnem po wyjęciu z garnka.
Smacznego!
Najlepiej smakują po około tygodniu.
Smacznego!!!!
;-)
Cześć. Robię z tego przepisu patisony są przepyszne ,polecam każdemu
OdpowiedzUsuń