Kochani dzisiaj kilka słów o tym jak poradzić sobie z ośmiornicą, jak ją obrać i przygotować do dalszej obróbki. Ośmiornicę można kupić już w większości sklepów, polecam kupować tą zamrożoną, mięso zamrożonej ośmiornicy jest po prostu bardziej kruche i miękkie. Jak kupicie świeżą, to dobrze jest ją zamrozić choćby na noc. Ewentualnie świeżą możecie tłuczkiem poobijać, ale nie zawsze daje to 100% efekt.
Rozmrożoną ośmiornicę normalnie płukamy pod bieżącą wodą.
Kładziemy na desce.
Usuwamy twardy element od strony macek, możecie to zrobić nożem lub dłońmi.
Następnie, odcinamy "głowę".
Odcinamy część łączącą głowę z resztą ośmiornicy. Ten element wyrzucamy.
Następnie, "głowę", płukamy pod bieżącą wodą i odwracamy na drugą stronę.
Energicznym ruchem ściągamy skórę.
Aż całą usuniemy. Skórę wyrzucamy.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną oliwy i soli.
Ośmiornicę stopniowo zanurzamy we wrzątku.
Wtedy jej odnóża ładnie się skręcą.
Czynność wykonujemy 3-krotnie.
Potem wrzucamy ośmiornicę na wrzątek na 5 minut.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy z garnka.
Tak przygotowaną ośmiornicę możemy poddawać dalszej obróbce.
Przepis na ośmiornicę już wkrótce!
;-)
Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni.
Brr nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuń