Prosty, szybki i smaczny obiad! Zapiekanka ze świeżym szpinakiem i szparagami!
Zapraszam!
składniki:
- 2 garście świeżych liści szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kawałeczek pora
- pęczek białych szparagów
- 4 jajka
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml mleka
- 100 g sera podpuszczkowego light
- 2 szklanki ugotowanego makaronu (najlepiej o smaku szpinaku)
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, chili
Cebulę, por, czosnek i szpinak posiekaj. Formę wysmaruj masłem. Ułóż ugotowany makaron i wymieszaj w/w składniki.
W misce wymieszaj mleko, jogurt, jaja i przyprawy, za pomocą trzepaczki doprowadź do idealnie gładkiej konsystencji.
Szparagi obierz, usuń zdrewniałe końcówki.
Szpinak zalej masą jajeczną, ułóż szparagi i posyp porozrywanym serem.
Zapiekaj 25- 35 minut!
Gotowe!
Świetna zapiekanka :) Zielono mi!
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńprzepyszna propozycja!
OdpowiedzUsuń