maja 12, 2015

Drożdżowe ciasto z rabarbarem!











Rabarbar już od jakiegoś czasu gości u mnie w kuchni. Możecie go już dostać na każdym ryneczku. Maj uwielbiam z kilku powodów między innymi za to, że mogę znów rozkoszować się smakiem dzieciństwa i zanurzyć laskę rabarbaru w cukierniczce. Słodko- kwaśne, o TAK! To moje ukochane połączenie smaków!

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką!

Ktoś chętny?

;-)


Zapraszam!






Drożdżowe cisto to chyba jedno z najłatwiejszych ciast. Szczerze powiedziawszy nigdy chyba nie udało mi się go zepsuć. Zawsze się udaje. Często robię go na "oko". Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i gładko odchodzić od ręki. Im dłużej go wyrabiamy tym lepiej. Zawsze używam drożdży świeżych, jakoś te suszone z torebki do mnie nie przemawiają. Sama nie wiem dlaczego ;-). Do ciasta lepiej jest użyć masła niż margaryny, a jajka dodać już w formie utartych trzepaczką!






SKŁADNIKI:

- 500- 600 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 1/2 opakowania drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 2 białka

1. masło rozpuść w rondelku
2. mleko podgrzej, tak aby było ciepłe
3. mąkę przesiej przez sito do miski
4. drożdże rozpuść w kubeczku z letnim mlekiem i łyżeczką cukru.
5. W mące zrób dołeczek, wlej drożdże i wymieszaj na gęstą "papkę" z częścią mąki. Tak powstał nam zaczyn. Odstawiamy miskę na 15 minut.
6. Jajka roztrzep z cukrem za pomocą trzepaczki.
7. Do miski wlej mleko i jajka, zacznij zagniatać ciasto. 
8. Dodaj roztopione ciepłe masło.
9. Zagniataj ciasto, do momentu kiedy będzie pulchne i elastyczne nie mniej niż 15- 20 minut.
10. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Podwoi swoją objętość.






KRUSZONKA:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła

Zagnieść na kruszonkę.


Rabarbar 


Blachę wyłóż papierem. Włóż ciasto do 1/2 wysokości blaszki. Na wierzchu ułóż rabarbar, posyp kruszonką. Odczekaj 15 minut. Wstaw do gorącego pieca!
Pieczemy na złoty kolor około 50- 60 minut!




 Ciasto kroimy jak wystygnie!

Smacznego!

Zapraszam na Facebooka!




Pięknego Dnia!

Buziaki!



4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI