Pieczony pstrąg tęczowy i frytki! Pomysł jak obniżyć kaloryczność popularnego dania. Zamiast smażyć - piecz! Pieczona ryba smakuje o wiele wyborniej niż ta smażona. Rybę aby była soczysta wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pożądany kształt i pieczemy w piekarniku. Możecie je delikatnie skropić oliwą z oliwek. Kaloryczność o "niebo" mniejsza, smak doskonały.
Polecam!
SAŁATKA Z ROSZPONKĄ DO OBIADU:
- 3 garście umytej roszponki
- 1 duży pomidor
- 5 rzodkiewek
- kilka czarnych oliwek
dresing: oliwa z oliwek, sok z limonki, 1 łyżeczka miodu, sól
PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY:
- 1 szt. pstrąga tęczowego (lub filet)
- 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka klarowanego masła, sól morska,
Z w/w składników robimy w kubeczku marynatę, zalewamy rybę. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Układamy na pergaminie i pieczemy 12- 15 minut w temp. 210 stopni C.
FRYTKI PIECZONE:
- gotowe frytki lub pokrojone w cienkie paseczki ziemniaczki
Układamy na pergaminie, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy na złoty kolor około 35 minut w temp. 220 stopni C,.
SMACZNEGO!
Pięknego dnia!!!!
Buźka!
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńWypasione danie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl