Proste, smaczne i kolorowe danie! Ja lubię wszystkie dania z ciastem kruchym, drożdżowym, francuskim itd. Niestety figura raczej nie heheheh. Ale zawsze możemy coś pokombinować, żeby odchudzić danie... Dlatego farsz jest tylko warzywny, a ciasto bardzo cienkie. Wyszło Pysznie!
Smacznego i zapraszam!
CIASTO SKŁADNIKI:
- 250 g mąki włoskiej
- 100 ml wody letniej
- 50 g masła
- 2 żółtka
- sół i zioła
- 1/5 paczuszki drożdży
Robimy rozczyn odstawiamy na 15 minut. Zagniatamy czekamy aż podwoi objętość.
FARSZ:
- 12 pieczarek
- 2 szalotki lub czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- masło
- 1/2 małej cukinii
- odrobiona sera żółtego (jak nie liczysz kalorii dodaj więcej)
- odrobiona sera żółtego (jak nie liczysz kalorii dodaj więcej)
- sól, chili świeże
Wszystko podsmażamy na maśle.
Sos pomidorowy:
- 1 pomidor świeży
- 100 ml pomidorów z puszki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- świeża bazylia
- sól
Pomidory zmiksuj, dodaj bazylie posiekaną i dopraw.
Ciasto rozwałkuj na blat na połówce ułóż farsz, polej sosem pomidorowym, przykryj i uformuj pieroga- calzone. Pieczemy w temp. 180 stopni C. Aby pierogi upiekły się na złoty kolor posmaruj żółtkiem!
Smacznego!
Świetny pomysł ;))
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na calzone, mniam!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
czym różni sie mąka włoska od naszej? bo jakoś nie widzę tego produktu w naszych sklepach niestety
OdpowiedzUsuńcześć ;-), mąkę włoską typ 00 bez problemu dostaniesz w delikatesach z produktami typu kuchnie świata, lub delikatesami włoskimi, lub poprostu w dobrym markecie. Mąka ma bardzo istotne znaczenie, chyba największe ;-) jest bardzo bardzo bardzo dokładnie zmielona i oczyszczona, jak zrobisz z niej ciasto jest takie jakby to opisac bardziej elastyczne. ciasto smakuje tak jak we Włoszech, to cały sekret Włochów dobra mąką. Oczywiście możesz zrobić też z normalnej i będzie też extra. Ale różnicę zobaczysz jak zrobisz tak i tak. Polecam tez wypróbować mąkę włoską typ 00 specjalną do foccaci też wychodzą boskie! Pozdrawiam!
Usuń