lutego 15, 2015

Beza!




Przepiękne, słodkie i chrupiące bezy, z okazji dnia Św. Walentego!


;-)))

Bezy wykonuje się banalnie prosto, z doświadczenia już wiem, że wychodzą w piekarniku elektrycznym idealne, w piekarnikach gazowych niestety nie uda nam się osiągnąć już takie efektu. Zachęcam Was bo takie różowe serce od bliskiej osoby na pewno spowoduje szeroki uśmiech na twarzy!

Pięknej niedzieli !

Cmooook!






SKŁADNIKI:

4 białka
250g bardzo drobno zmielonego cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
barwnik czerwony w proszku
szczypta soli



kilka rad odnośnie bezy:

- białka muszą być bardzo dokładnie oddzielone od żółtek, 
- białka powinny być świeże i najlepiej w temp. pokojowej
- najlepiej używaj metalowych misek
- rozpocznij ubijanie od niskich obrotów a potem przejdź do najwyższych
- piana powinna być błyszcząca, gęsta i sztywna
- suszyć bezę najlepiej w temp. 120- 140 stopni C




Wykonanie:

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj partiami cukier. Na samym końcu mąkę ziemniaczaną i barwnik. Masa powinna być bardzo gęsta, szklista i błyszcząca. Masę przełóż do szprycy i na papierze do pieczenia formuj serca. Suszymy w temp 130 stopni C przez minimum godzinę.




Słodkiego dnia!

Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni!




2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI