Przepiękne, słodkie i chrupiące bezy, z okazji dnia Św. Walentego!
;-)))
Bezy wykonuje się banalnie prosto, z doświadczenia już wiem, że wychodzą w piekarniku elektrycznym idealne, w piekarnikach gazowych niestety nie uda nam się osiągnąć już takie efektu. Zachęcam Was bo takie różowe serce od bliskiej osoby na pewno spowoduje szeroki uśmiech na twarzy!
Pięknej niedzieli !
Cmooook!
SKŁADNIKI:
4 białka
250g bardzo drobno zmielonego cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
barwnik czerwony w proszku
szczypta soli
kilka rad odnośnie bezy:
- białka muszą być bardzo dokładnie oddzielone od żółtek,
- białka powinny być świeże i najlepiej w temp. pokojowej
- najlepiej używaj metalowych misek
- rozpocznij ubijanie od niskich obrotów a potem przejdź do najwyższych
- piana powinna być błyszcząca, gęsta i sztywna
- suszyć bezę najlepiej w temp. 120- 140 stopni C
Wykonanie:
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj partiami cukier. Na samym końcu mąkę ziemniaczaną i barwnik. Masa powinna być bardzo gęsta, szklista i błyszcząca. Masę przełóż do szprycy i na papierze do pieczenia formuj serca. Suszymy w temp 130 stopni C przez minimum godzinę.
Słodkiego dnia!
Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni!
Wygląda smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńCudne beziki ale jeszcze piękniejsze to zdjęcie na górze x 4 <3
OdpowiedzUsuń