grudnia 11, 2014

Pierniczki korzenne na Święta Bożego Narodzenia






Składniki:

55dag mąki
30 dag miodu płynnego
10 dag cukru
12 dag masła
1 jajo
2 łyżeczki sody
60 g przyprawy do piernika
2 łyżki kakao


Wykonanie:

Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku.
Pierniczki przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszcze.

 Przy wycinaniu za pomocą foremki pierniczków, warto w kilku zrobić dziurkę aby potem móc zawiesić je na choince!







2 komentarze:

  1. Nie rozumiem ludzi, którzy nie pieką pierników na Święta. :))) Twoje są super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie skończyłam piec swoje:) te wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI