Jest to dobry przepis na niespodziewaną wizytę gości, czy to rodziny czy znajomych. Sernik jest przepyszny podawany na ciepło (nie tak jak standardowe serniki, które najlepiej jeść na drugi dzień).
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 2 słoiczki puree z dyni piżmowej (500 ml)
- 500 g sera białego
- 5 jajek
- 6 czubatych łyżek cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy bądź migdały
Wykonanie:
Do miski wbij żółtka, dodaj brązowy cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj olej i białka. Miksuj blenderem przez 3 minuty. Dodaj pozostałe składniki, wszystko miksujemy przez około 5 -8 minut. Masa musi być gładka i nie może mieć żadnych grudek.
*Puree z dyni jeżeli nie masz gotowego puree z dyni to po prostu możesz upiec dynię, oddzielić miąższ od skórki i zmiksować na gładką masę
Masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy przez 50 -60 minut w nagrzanym piecu. Studzimy przez 15- 20 minut i możemy posypać wierzch kakao (przez sitko koniecznie).
Kto ma ochotę na chwilę słodkości?
;-)
Uwielbiam wypieki!
Buuuziaki!!!!
Przepis zgłaszam do konkursu, w którym do wygrania są książki, więcej na http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Smacznego Kochani!!!
Zapraszam na mój profil na Facebooku
SmykWKuchni!
bardzo ciekawi mnie smak tego sernika :)
OdpowiedzUsuńIdealny! Wygląda na bardzo kremowy! :)
OdpowiedzUsuńdzieki!
UsuńSwietnie wyglada :)
OdpowiedzUsuń:* dziękuję!
UsuńMam tylko mrożoną dynię w kawałkach, pewnie się nie nada ;(
OdpowiedzUsuńto tą dynię rozmroź, włóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, dodaj cukier do niej cynamon, kardamon i 2 łyżki rodzynek, zmiksuj na gładką masę i puree gotowe ;-)))
UsuńPrzymierzam się do sernika z dynią i szukam ciekawych przepisów. Twój wygląda zachęcająco, ale napisz proszę czy można użyć zwykłą dynię i jaki powinien być ser (tłusty? normalnie dodać kostkę bez wcześniejszego mielenia?)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wygląda wspaniale i bardzo kremowo :)
OdpowiedzUsuńŁał, ależ on jest piękny! Poczęstowałabym się... :)
OdpowiedzUsuńHmm nigdzie nie moge znaleźć informacji do jakiej temperatury należy rozgrzać piekarnik ? Ktos cos doradzi ? :D wiem ze post dodany wieki temu ale moze ktos tu jeszcze zaglada ;)
OdpowiedzUsuń