listopada 04, 2014

Domowy chleb pszenny


Czy jest coś lepszego niż świeży i chrupiący chleb prosto z piekarnika, zrobiony przez nas samych?
Jak dla mnie nic nie przebija tego momentu kiedy w całym domu pachnie świeżym chlebem i nagle wszyscy pojawiają się w kuchni ;-)
Wystarczy świeże prawdziwe masło i piętka z chleba i już mi bosko!
;-)

Buziak!





Składniki:

- 1 kg mąki włoskiej 00
- 600 ml letniej wody
- 10 g soli
- 3/4 opakowania drożdży świeżych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru


Do miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie.
W kubku rozmieszaj drożdże z wodą, wlej w wgłębienie wymieszaj z częścią maki, task aby utworzyłą się papka.
Odstaw w ciepłe miejsce na 35 minut.
Po tym czasie zarób ciasto, zagniatamy energicznie, tak aby ciasto się napowietrzyło.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Na stolnicy utwórz bochenki chleba, ułóż na blaszce do pieczenia. Nastaw piekarnik, aby się rozgrzał do temp 200-220 stopni.
Bochenki na blaszce powinny odczekać co najmniej 20 minut przed włożeniem do pieca.
Ponacinaj chleb i piecz godzinę.



Smacznego!
Buziaki!






1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI