Kochani kolejna moja propozycja w ramach konkursu z serkami Arla Apetina, tym razem na stole ląduje bardzo kremowy i śmietankowy serek naturalny. serek jest idealną bazą wyjściową do tworzenia zup. Dzisiaj serwuję gęstą, kremową pomarańczową zupę, z dużą ilością prowansalskich grzanek, suszonych śliwek i świeżej natki pietruszki. Najlepsza rozgrzewająca zupa na jesienny obiad!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1 szt serka Arla Apetina naturalny
- 3 szklanki puree z upieczonej dyni piżmowej
- 2 ząbki czosnku
- świeży imbir
- kardamon
- chili
- 3 łyżki śmietanki kokosowej
- 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
- sól morska
- 2 litry wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
na wierzch:
- garść suszonych śliwek
- bagietka pełnoziarnista prowansalska
- świeża natka pietruszki
- pestki z dyni
A oto jak to zrobić:
- polaną miodem dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut, miąższ oddzielamy i miksujemy na gładką masę
- w garnku na oliwie, zeszklij czosnek i imbir, dodaj przyprawy i puree z dynii
- podsmażaj masę przez 4 minuty, dodaj wodę gotuj 35 minut
- dodaj serek Arla Apetina i pozostałe składniki
- gotuj przez 5 minut
- bagietkę kroimy w kosteczkę, na rozgrzanej patelni zrumień grzanki (możesz polać grzanki oliwą z oliwek)
- pietruszkę posiekaj
- śliwki kroimy na kosteczkę
Na talerz wlewamy gorącą zupę, posypujemy grzankami, śliwką i pietruszką. Jemy gorące ;-)
Dodatkowo zupę możecie też posypać pestkami z dyni!
Przepyszne i rozgrzewające danie!
Polecam!
Wygląda mega! I pewnie też tak smakuje:) Zapraszam do siebie. Moja zupa, może nie wygląda aż tak dobrze, ale jest smaczna:)
OdpowiedzUsuńhttp://zycienienabogato.blogspot.com/
;-) Dziękuję serdecznie!
UsuńSmacznie i pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń