października 25, 2014

Tarta z gruszkami i masą marcepanową!








Tadammmm!

Obłędna TARTA Z GRUSZKAMI I MASĄ MARCEPANOWĄ!



Jedna z najlepszych jaką jadłam i zrobiłam! Bardzo łatwa w wykonaniu a wykwintna w smaku!

Gorąco Wam polecam!




 


SKŁADNIKI:

-500 g mąki
- 250 g masła (nie używaj margaryny!)
- 3 żółtka
- 1 białko
- 2 łyżki zimnego mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g cukru zmielonego

Wszystkie składniki zagnieć jak najszybciej. Ciasto owiń folią i schładzaj w lodówce przez godzinę.
Tortownicę wyłóż papierem i ciastem.

- 5 dużych gruszek

Obierz gruszki i pokrój na cienkie plasterki, następnie bardzo ciasno ułóż w formie. Tak aby zapełnić całe wnętrze tortownicy.

Na masę marcepanową:

- 3 białka 
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 4 łyżki śmietany

w/w zmiksuj blenderem na gładką masę, wylej całą masę na gruszki.


Ciasto pieczemy przez 55 minut w nagrzanym piecu! 








Smacznego!

Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!





4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI