Szanowni Państwo, przedstawiam i proponuję: "Pasztet z bakłażanów i drobiu"! Idealny na jesienne kanapeczki! Pasztet robi się na prawdę łatwo i szybko, a efekt zadowoli nawet wybornych smakoszy. Pasztet przygotowałam z pieczonych bakłażanów, które o tej porze roku można kupić w dobrej cenie, i drobiu, głównie podrobów drobiowych. Pasztet jest bardzo kremowy i na pewno nie zawiera aż tak dużej ilości tłuszczu jak pasztety tradycyjne.
Składniki:
- 350 g ugotowanych podrobów drobiowych lub kurczaka, na którym gotowaliście rosół
- 1 duży bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- 3 jaja
- 1/2 kajzerki namoczonej w mleku
- 2 łyżki masła
1. Upiecz bakłażana: bakłażana myjemy kroimy na plastry, układamy w naczyniu wysmarowanym masłem, posyp solą, ułóż czosnek i cebulę, pieczemy 30 minut.
2. Podroby i kurczaka - oddziel mięso od kości, zmiksuj z żółtkami i namoczoną bułką, dodaj upieczone bakłażany i warzywa, wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę.
3. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj w masę, dodaj posiekaną pietruszkę.
Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem rzepakowym, wyłóż masę i piecz 50-60 minut w nagrzanym piecu na złoty kolor!
Smacznego!
Zapraszam na Fanpage na Facebooka SmykWKuchni!
Pięknego i smacznego dnia!
smacznie ;p
OdpowiedzUsuń