FLĄDRA PO TOSKAŃSKU- MÓJ NUMER JEDEN NA RYBĘ!
Pudliszki - Pomidorowe inspiracje!
W ramach akcji kulinarnej - PUDLISZKI- POMIDOROWE INSPIRACJE!- zapraszam cieplutko na przepyszny obiad, gdzie w roli głównej flądra- podana na sposób toskański, tj. z sosem pomidorowym z dużą ilością dorodnych oliwek, czosnku, oliwy z oliwek i cebulki, podana z młodymi zapiekanymi ziemniaczkami ze świeżym rozmarynem!
PALCE LIZAĆ!
MÓJ NAJLEPSZY SPOSÓB NA RYBĘ!
ZAPRASZAM!
SKŁADNIKI:
- 2 flądry
- koncentrat pomidorowy Pudliszki
- zielone oliwki
- 2 młode cebulki
- dymka
- świeża bazylia
- 2 -3 ząbki czosnku
- 4 -6 łyżek oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz kolorowy
- łyżka masła
- 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb)
WYKONANIE:
1. RYBA
- ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską
- obtocz w mące pszennej
- rozgrzej patelnię
- wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor
2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI
- cebulę pokrój w drobne plasterki
- czosnek przeciśnij przez praskę
- rondel postaw na ogniu
- rozpuść łyżkę masła + 2 łyżki oliwy z oliwek
- dodaj cebulę i czosnek duś pod przykryciem 12 minut, co jakiś czas mieszając
- dodaj oliwki z zalewą (ok 90g-110g)
- dodaj 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
- dopraw pieprzem i solą
- posiekaj dymkę i listki bazyli, wykorzystaj je do dekoracji potrawy
3. ZIEMNIAKI ZAPIEKANE
- ziemniaki obierz i ponacinaj aby utworzyły harmonijkę
- oprósz solą morską
- w nacięcia powkładaj listki rozmarynu i kilka cieniutkich plasterków czosnku
- polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku 55 minut w temp 200 stopni C.
Na talerzu ułóż rybę, następnie sos podawaj z zapiekanymi ziemniaczkami, udekoruj dymką i świeżą bazylią!
;-)
Pyszności! Koniecznie zróbcie!
;-)
przepis bierze udział w konkursie:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.