maja 09, 2014

Kurczak w sosie z tamaryndowca!


Wspaniały przepis na filety z kurczaka, z wyjątkowym sosem z tamarandywca i sosem sojowym. Mocny i głęboki aromat kuchni z dalekiego wschodu. Polecam gorąco, jak dla mnie to jeden z najlepszych przepisów na kurczaka!


SKŁADNIKI:

- 2 duże filety z piersi kurczaka
- sos z tamaryndowca (można kupić w sklepach z kuchniami świata) (70ml)
- sos sojowy (30ml)
- 500g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka
- posiekana kolendra lub pietruszka
- kasza kuskus

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym, na dno naczynia wykładamy posiekaną cebulę, następnie 1/2 części pieczarek, solimy, zalewamy sosem sojowym i sosem z tamaryndowca, układamy oprószone solą filety z kurczaka, nakrywamy pozostałą częścią  pieczarek, zalewamy resztą sosów, Podlewamy 1/3 szklanki wody. Przykrywamy naczynie i zapiekamy 35 minut, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut. 

Smacznego!


3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI