Bardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych.
Zapraszam ;-)
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
- 4 paczki herbatników
- 2 andruty
- paczka biszkoptów
- budyń czekoladowy z cukrem
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- 1 puszka kajmaku
- 3 garście orzechów
- 1,3 szkl mleka
Krem budyniowy:
Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy do niego 2 żółtka, za pomocą trzepaczki doprowadzamy do jednolitej masy. Wlewamy do wrzącego mleka, CIĄGLE MIESZAJĄC, tak aby nie powstały grudki.
ponadto:
Na karmel miodowy:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
- orzechy
W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód, ciągle mieszamy, gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Dodajemy orzechy gotujemy 4 minuty.
Na spód blachy wykładamy herbatniki, wylewamy gorący krem budyniowy, przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie wykładamy 1/2 puszki kajmaku, przykrywamy andrutami, na to rozprowadzamy pozostały kajmak. Przykrywamy biszkoptami, które polewamy gorącym karmelem miodowym!
;-)
Kaloryczne? Owszem ;-) Dla wszystkich łasuchów jak mój K. ;-)
Buziaczki!
Pozdrawiam cieplutko!!!
świetne to ciasto! rewelacja.
OdpowiedzUsuń