Czekoladowy tort z kremem śmietankowym, brzoskwiniami, musem czekoladowym i pokruszonymi cukierkami czekoladowymi ;-) Najlepszy na poprawę nastroju! ;-)
Biszkopt:
6 jajek
1 i 1/3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru, ubijamy na sztywno. W miseczce mieszamy żółtka z octem, dodajemy po łyżce, ubijamy na małych obrotach bardzo delikatnie, dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni C około 45-50 minut
Kroimy na 3 części.
- budyń śmietankowy z cukrem
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
W rondelku zagotuj mleko (3/4 szkl.) dodaj masło, w pozostałej ilości rozpuść budyń, wlej na gotujące się mleko. Po lekkim przestudzeniu, wylej na dolny blat biszkoptu.
Brzoskwinie:
- 4 brzoskwinie
- galaretka brzoskwiniowa (ewentualnie pomarańczowa)
Brzoskwinie obierz, pokrój w kostkę, włóż do rondelka zalej wodą okolo 1/2 szklanki, gotuj minimum 15 minut, aż będą się rozpadać. Wystudź.
Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody. Dodaj do brzoskwiń. Wstaw do lodówki. Jak galaretka zacznie tężeć, wylej na drugi blat biszkoptu. Przykryj trzecim ostatnim blatem.
Mus czekoladowy:
- tabliczka gorzkiej czekolady 100g
- 100 ml śmietanki 30%
W rondelku zagotuj śmietankę dodaj czekoladę, rozpuść, gotuj okolo 3 minuty, wystudź, wstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny. Po tym czasie wyłóż krem na tort.
Około 10 cukierków czekoladowych, posiekaj na kostkę, wyłóż na mus czekoladowy.
Smacznego!
;-)
Pozdrawiam cieplutko!
Zapraszam na FB, wystarczy kliknąć Lubię to!
O mniam, ale bym sobie zjadła kawałeczek takiego cuda... :)
OdpowiedzUsuń