października 25, 2013

Sałatka z kurczakiem, pędami bambusa i orzechami włoskimi

Zapraszam Was do wypróbowania przepisu na przepyszną sałatkę, głównym składnikiem jest gotowana pierś z kurczaka i pędy bambusa, dodatkowo smak sałatki wzbogacają orzechy włoskie, czarne oliwki, czerwona papryka i kiełki lucerny. 
Orzechy są bogate w kwasy omega- 3, dzięki czemu mówi się o nich, że są pokarmem dla mózgu, usprawniają naszą pamięć. Kiełki lucerny nie tylko pięknie wyglądają ale dodatkowo są bardzo zdrowe posiadają duże ilości kwasu foliowego, selenu czy witaminy C. Pełnowartościowe białko (pierś z kurczaka), które powinno pojawić się zawsze na talerzu i do tego pełne smaku czarne oliwki i czerwona papryka. Nie zapominajmy też o właściwościach bambusa, który bogaty jest w błonnik czy fitosterole. 

Na zdrowie!


składniki:
pierś z kurczaka
opakowanie kiełków lucerny
papryka czerwona
słoiczek pędów bambusa
1/2 słoiczka czarnych oliwek (dużych)
orzechy włoskie 1/2 szklanki (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut)
2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku.

Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki, wszystko razem mieszamy, schładzamy w lodówce nie mniej niż 1 godzinę. Sałatkę polecam jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły!

Pozdrawiam cieplutko!

ZAPRASZAM NA FB!



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI