Biszkopt kakaowy, po wystudzeniu kroimy na 3 równe części.
przepis znajdziecie na moim blogu:
http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/biszkopt-kakaowy-przepis.html
Mus jeżynowy:
2 galaretki owoce leśne lub wiśniowe
opakowanie jeżyn
Jeżyny za pomocą blendera miksujemy na gładką masę, dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Po wystudzeniu, dodajemy do zmiksowanych jeżyn, mieszamy, jak masa będzie już gęstnieć wylewamy na biszkopt
Krem waniliowy
1,5 szklanki mleka
budyń tzw. duży
2 łyżki masła
3 łyżki cukru waniliowego
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy budyń.
Po całkowitym wystudzeniu budyń ucieramy z 1 i 1/4 kostki masła. Masło musi mieć temperaturę pokojową, masę budyniową dodajemy po łyżce powoli, ciągle ucierając. Masa powinna być gładka, wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptu kakaowego, przykrywamy drugim okręgiem, wylewamy mus jeżynowy, przykrywamy ostatnim trzecim biszkoptem. Schładzamy w lodówce aby galaretka stężała (około 2godz). Wyjmujemy wypinamy z tortownicy, przed podaniem posypujemy kakao.
Smacznego!
Uwielbiam krem waniliowy, a w połączeniu z czekoladą jest bosko :)
OdpowiedzUsuńpodziwiam i mam ochotę na taki kawałeczek tortu :) pysznie wygląda pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyglada BAJECZNIE !!!
OdpowiedzUsuń