września 14, 2013

Pieczona szynka z rozmarynem w marynacie miodowo- musztardowej

Dzisiejsza propozycja to przede wszystkim danie dla wszystkich chłopców i mężczyzn ;-) Szynka jest niesamowicie soczysta i aromatyczna, szczerze polecam!

Marynata do mięsa:
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- przyprawa Musztardowa- KOTANYI
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- sól zmiękczająca do mięsa

Mięso:
- 1,5 kg szynki z tłuszczem

Mięso od strony gdzie jest tłuszcz, nacinamy w kratownicę, nacieramy marynatą i marynujemy w lodówce przez dobę. Rozmaryn wkłuwamy w kratownicę.
Wyjmujemy z lodówki,  jak osiągnie temp. pokojową, wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni pieczemy około 60 - 70 minut.
Szynka idealnie nadaje się na kanapki lub jako pieczeń do obiadu.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. to pyszna propozycja nie tylko dla męskich smakoszy:) niektóre damy lubią gdy ich kanapka zawiera takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI