sierpnia 20, 2013

Tarta czekoladowa z chałwą i jeżynami

Kochani dzisiaj prezentuję przepis na tarte, który dojrzewał mi w głowie już od jakiegoś czasu.
 
Tarta mocno czekoladowa z dodatkiem chałwy i jeżyn. Idealna kompozycja smakowa. Szczerze polecam, jeżeli będziecie chcieli zaskoczyć gości.
;-)
 
 
 
 
składniki:
 
CIASTO NA TARTE:
25dag mąki pszennej
130g zimnego masła
1 całe jajko
1 żółtko
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki kakao
 
 
Ciasto zagniatamy najszybciej jak się da by go nie ogrzać zbyt mocno dłońmi. Wykładamy ciastem blaszkę do tarty, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20- 30 min w piekarniku 200 stopni C.
Wyjmujemy i studzimy.
 
 
KREM CZEKOLADOWY:
 
300ml śmietany kremówki 36%
1,5 czekolady mlecznej
1 łyżka masła
120g chałwy waniliowo kakaowej
 
Wykonanie:
 
Śmietankę podgrzewacie na małym ogniu, aż się zagotuje.
 
Zdejmujemy z ognia dodajemy: cukier, czekoladę i masło, następnie mieszamy, stawiamy znowu na ogniu ciągle mieszają, około 3 minuty.
 
odlewamy 1/4 masy do kubeczka (masa czekoladowa nr 1)
 
Resztę stawiamy z powrotem na ogniu i dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia.(masa czekoladowa z chałwą nr 2) 
 
Jak masa (nr 2) wystygnie wylewamy na upieczone ciasto, następnie układamy świeże jeżyny i polewamy masą czekoladową nr 1.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Całość wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin masa w tym czasie się zetnie, będzie gęsta, kremowa i przepyszna ;-)))



 Wyjmujemy i smacznego!!!!
 
pozdrawiam cieplutko ;-D
 
 
 
biorę udział w akcji:
 

Jeżyny 2013

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam chałwę, więc taka tarta na pewno by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa tarta. Chałwę uwielbiam :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu ;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. swietny blog,zwlaszcza zdjecia.teraz juz wiem co mi tak pieknie pachnie ba klatce :)) bardzo mi sie spodobal pomysl na rybe,moze niebawem sprobuje zrobic?

    moze zalozysz funpag'a na fb?

    pozdrawiam serdecznie i zycze wytrwalosci, Iwona

    OdpowiedzUsuń
  5. swietny blog,zwlaszcza zdjecia.teraz juz wiem co mi tak pieknie pachnie ba klatce :)) bardzo mi sie spodobal pomysl na rybe,moze niebawem sprobuje zrobic?

    moze zalozysz funpag'a na fb?

    pozdrawiam serdecznie i zycze wytrwalosci, Iwona

    OdpowiedzUsuń
  6. swietny blog,zwlaszcza zdjecia.teraz juz wiem co mi tak pieknie pachnie ba klatce :)) bardzo mi sie spodobal pomysl na rybe,moze niebawem sprobuje zrobic?

    moze zalozysz funpag'a na fb?

    pozdrawiam serdecznie i zycze wytrwalosci, Iwona

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki Iwonka ;-))) Daj znać jak zrobisz rybkę ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Oryginalny, rzadko widuje się przepisy na ciasta z jeżynami, a takie są wdzięczne!! Fajne i intrygujące zestawienie smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie smaki się idealnie komponują, polecam ;-)

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI