Kochani dzisiaj prezentuję przepis na tarte, który dojrzewał mi w głowie już od jakiegoś czasu.
Tarta mocno czekoladowa z dodatkiem chałwy i jeżyn. Idealna kompozycja smakowa. Szczerze polecam, jeżeli będziecie chcieli zaskoczyć gości.
;-)
składniki:
CIASTO NA TARTE:
25dag mąki pszennej
130g zimnego masła
1 całe jajko
1 żółtko
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki kakao
Ciasto zagniatamy najszybciej jak się da by go nie ogrzać zbyt mocno dłońmi. Wykładamy ciastem blaszkę do tarty, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20- 30 min w piekarniku 200 stopni C.
Wyjmujemy i studzimy.
KREM CZEKOLADOWY:
300ml śmietany kremówki 36%
1,5 czekolady mlecznej
1 łyżka masła
120g chałwy waniliowo kakaowej
Wykonanie:
Śmietankę podgrzewacie na małym ogniu, aż się zagotuje.
Zdejmujemy z ognia dodajemy: cukier, czekoladę i masło, następnie mieszamy, stawiamy znowu na ogniu ciągle mieszają, około 3 minuty.
odlewamy 1/4 masy do kubeczka (masa czekoladowa nr 1)
Resztę stawiamy z powrotem na ogniu i dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia.(masa czekoladowa z chałwą nr 2)
Jak masa (nr 2) wystygnie wylewamy na upieczone ciasto, następnie układamy świeże jeżyny i polewamy masą czekoladową nr 1.
Całość wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin masa w tym czasie się zetnie, będzie gęsta, kremowa i przepyszna ;-)))
Wyjmujemy i smacznego!!!!
pozdrawiam cieplutko ;-D
biorę udział w akcji:
Uwielbiam chałwę, więc taka tarta na pewno by mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa tarta. Chałwę uwielbiam :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu ;-))
OdpowiedzUsuńswietny blog,zwlaszcza zdjecia.teraz juz wiem co mi tak pieknie pachnie ba klatce :)) bardzo mi sie spodobal pomysl na rybe,moze niebawem sprobuje zrobic?
OdpowiedzUsuńmoze zalozysz funpag'a na fb?
pozdrawiam serdecznie i zycze wytrwalosci, Iwona
swietny blog,zwlaszcza zdjecia.teraz juz wiem co mi tak pieknie pachnie ba klatce :)) bardzo mi sie spodobal pomysl na rybe,moze niebawem sprobuje zrobic?
OdpowiedzUsuńmoze zalozysz funpag'a na fb?
pozdrawiam serdecznie i zycze wytrwalosci, Iwona
swietny blog,zwlaszcza zdjecia.teraz juz wiem co mi tak pieknie pachnie ba klatce :)) bardzo mi sie spodobal pomysl na rybe,moze niebawem sprobuje zrobic?
OdpowiedzUsuńmoze zalozysz funpag'a na fb?
pozdrawiam serdecznie i zycze wytrwalosci, Iwona
Dzięki Iwonka ;-))) Daj znać jak zrobisz rybkę ;-)))
OdpowiedzUsuńOryginalny, rzadko widuje się przepisy na ciasta z jeżynami, a takie są wdzięczne!! Fajne i intrygujące zestawienie smaków.
OdpowiedzUsuńFaktycznie smaki się idealnie komponują, polecam ;-)
Usuń