sierpnia 14, 2013

Przepis na PSTRĄGA w sosie pomarańczowym

Kochani dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem pstrąga w sosie pomarańczowym z limonką. Bardzo aromatyczne danie, smaczne i łatwe w wykonaniu. Przyjemne doznania smakowe.

Zachęcam gorąco do wypróbowania nowego sposobu na pstrąga.


Składniki:

2 pstrągi
1/3 szklanki soku pomarańczowego, można wycisnąć świeży, można użyć z kartonu (tylko nie dosładzany zbyt mocno)
1/2 limonki pokrojonej w ćwiartki
sól morska
masło, oliwa z oliwek

młode ziemniaki

Wykonanie:

ryby przygotowujemy, obieramy z łuski, osuszamy ręcznikami papierowymi, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pstrągi, polewamy oliwą z oliwek, polewamy sokiem pomarańczowym, skrapiamy limonką, kawałki limonki układamy na pstrągach, posypujemy solą morską. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku około 35-45 minut w zależności od wielkości ryby.

 

 




Młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą, szorujemy, nie obieramy. Następnie nacinamy głęboko aby utworzyły tzw. harmonijkę. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, i oliwą z oliwek, pieczemy około 50-60 minut.

 
Najlepiej nastawić ziemniaki do pieca po 10- 15minutach , wstawić ryby, wtedy powinny się równo upiec ;-))



Po upieczeniu, rybę polewamy odparowanym sosem jaki się wytworzy w naczyniu.

Smacznego ;-)))




PS.

Zachęcam Was stali czytelnicy do dołączenia na blogu" do osób odwiedzających tą stronę", wiem że zaglądacie tu cyklicznie, będzie mi miło. Zachęcam też do pozostawiania komentarzy na blogu. Od niektórych mam już zamówienia na potrawy jakie by chcieli żebym przygotowała ;-)

Otrzymałam też od Was kilka pytań, odpowiadam:

- Wszystkie zdjęcia prezentowane na blogu są tylko i wyłącznie moją własnością, są wykonywane przeze mnie lub mojego męża

- Wszystkie przepisy są mojego autorstwa lub inspirowane istniejącymi przepisami (przepisy podstawowe z książek)

- Większość produktów możecie bez problemu nabyć w polskich sklepach.

Jeżeli pojawią się nowe pytania też chętnie na nie odpowiem.

Dziękuje i życzę smacznego ;-))

pozdrawiam cieplutko ;-))))
 

6 komentarzy:

  1. Smakowity kąsek z tego Twojego pstrąga:) No i te ziemniaczki...

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, jak ładnie wygląda! PIĘKNE ZDJĘCIA.
    ale w wersji z pomarańczą nie jadłam jeszcze. tylko karpia, ale to na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrzę na zdjęcia i już czuję smak :) Pychota !
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pstrąg pstrągiem ale te ziemniaczi mnie totalnie uwiodly :) musze takie zrobic

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI