Zachęcam gorąco do wypróbowania nowego sposobu na pstrąga.
Składniki:
2 pstrągi
1/3 szklanki soku pomarańczowego, można wycisnąć świeży, można użyć z kartonu (tylko nie dosładzany zbyt mocno)
1/2 limonki pokrojonej w ćwiartki
sól morska
masło, oliwa z oliwek
młode ziemniaki
Wykonanie:
ryby przygotowujemy, obieramy z łuski, osuszamy ręcznikami papierowymi, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pstrągi, polewamy oliwą z oliwek, polewamy sokiem pomarańczowym, skrapiamy limonką, kawałki limonki układamy na pstrągach, posypujemy solą morską. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku około 35-45 minut w zależności od wielkości ryby.
Młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą, szorujemy, nie obieramy. Następnie nacinamy głęboko aby utworzyły tzw. harmonijkę. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, i oliwą z oliwek, pieczemy około 50-60 minut.
Po upieczeniu, rybę polewamy odparowanym sosem jaki się wytworzy w naczyniu.
Smacznego ;-)))
PS.
Zachęcam Was stali czytelnicy do dołączenia na blogu" do osób odwiedzających tą stronę", wiem że zaglądacie tu cyklicznie, będzie mi miło. Zachęcam też do pozostawiania komentarzy na blogu. Od niektórych mam już zamówienia na potrawy jakie by chcieli żebym przygotowała ;-)
Otrzymałam też od Was kilka pytań, odpowiadam:
- Wszystkie zdjęcia prezentowane na blogu są tylko i wyłącznie moją własnością, są wykonywane przeze mnie lub mojego męża
- Wszystkie przepisy są mojego autorstwa lub inspirowane istniejącymi przepisami (przepisy podstawowe z książek)
- Większość produktów możecie bez problemu nabyć w polskich sklepach.
Jeżeli pojawią się nowe pytania też chętnie na nie odpowiem.
Dziękuje i życzę smacznego ;-))
pozdrawiam cieplutko ;-))))
Smakowity kąsek z tego Twojego pstrąga:) No i te ziemniaczki...
OdpowiedzUsuńwow, jak ładnie wygląda! PIĘKNE ZDJĘCIA.
OdpowiedzUsuńale w wersji z pomarańczą nie jadłam jeszcze. tylko karpia, ale to na zimno.
Patrzę na zdjęcia i już czuję smak :) Pychota !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
DZIĘKI ;-)
OdpowiedzUsuńPstrąg pstrągiem ale te ziemniaczi mnie totalnie uwiodly :) musze takie zrobic
OdpowiedzUsuńpolecam są super ;-)
Usuń