Pizza włoska jest bardzo cienka, i nie ma na niej zbyt dużej ilości składników, to tak jak z włoskimi pastami, my dodajemy dużo sosu i składników, oni tyle co o ile.
Moja propozycja to pizza jaką my kochamy najbardziej czyli na grubym i puszystym cieście z mozarellą, pomidorami, świeżą bazylią, oliwkami nadziewanymi anchois i bryndzą. I jest to najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna pizza. Pycha! Szczerze polecam.
składniki na ciasto:
pełny kubek(300ml) mąki Szymanowskiej
1/4 świeżych drożdży
3 łyżki aromatyzowanej tymiankiem oliwy z oliwek
1/4 kubka ciepłej wody
sól
drożdże rozpuścić w wodzie, wymieszać z odrobiną maki, pozostawić roztwór żeby podwoił objętość, potem zagnieść ciasto (ma być miękkie, jeżeli nie- dodajcie jeszcze troszkę wody), odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
składniki na pizzę
pomidory całe w puszce
oliwki nadziewane anchois
świeża bazylia
świeże oregano
mozarella
bryndza (połowa opakowania)
Na ciasto układamy pocięte na kawałki pomidory (z sosem), oliwki, bryndzę. Wstawiamy do pieca.
5 minut przed wyjęciem z pieca układamy mozarellę.
Wyjmujemy posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami.
I gotowe, możemy zajadać.
Smacznego! ;-)))
Pozdrawiam cieplutko ;-)) Wszystkich fanów pizzy ;-DD
Pięknie się prezentuje i wywołuje ślinotok :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Dziękuję ślicznie ;-))
Usuń