sierpnia 25, 2013

Pizza na grubym cieście z mozarellą, bryndzą i świeżą bazylią, najlepsza......

Kochani dzisiaj zapraszam Was na włoską ucztę czyli pizzę. To danie przypadło do gustu Polakom i spożywamy bardzo duże ilości przeróżnych odmian pizzy. Niestety nie wiele jest miejsc gdzie można zjeść pizzę taką jak we Włoszech. Podczas mojego krótkiego pobytu w tym kraju jadłam taką prawdziwą pizzę przygotowywaną w piecu przez przystojnego starszego Włocha, była przepyszna i jest nie do odtworzenia, niestety kochani, nie ta mąka, nie te pomidory i nie ten klimat. Ale możemy spróbować zrobić coś co chociaż trochę będzie przypominać ten włoski smak.




Pizza włoska jest bardzo cienka, i nie ma na niej zbyt dużej ilości składników, to tak jak z włoskimi pastami, my dodajemy dużo sosu i składników, oni tyle co o ile.

Moja propozycja to pizza jaką my kochamy najbardziej czyli na grubym i puszystym cieście z mozarellą, pomidorami, świeżą bazylią, oliwkami nadziewanymi anchois i bryndzą. I jest to najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna pizza. Pycha! Szczerze polecam.


składniki na ciasto:

pełny kubek(300ml) mąki Szymanowskiej
1/4 świeżych drożdży
3 łyżki aromatyzowanej tymiankiem oliwy z oliwek
1/4 kubka ciepłej wody
sól

drożdże rozpuścić w wodzie, wymieszać z odrobiną maki, pozostawić roztwór żeby podwoił objętość, potem zagnieść ciasto (ma być miękkie, jeżeli nie- dodajcie jeszcze troszkę wody), odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.




składniki na pizzę

pomidory całe w puszce
oliwki nadziewane anchois
świeża bazylia
świeże oregano
mozarella
bryndza (połowa opakowania)





Na ciasto układamy pocięte na kawałki pomidory (z sosem), oliwki, bryndzę. Wstawiamy do pieca.
5 minut przed wyjęciem z pieca układamy mozarellę.

Wyjmujemy posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami.


I gotowe, możemy zajadać.
Smacznego! ;-)))





 





Pozdrawiam cieplutko ;-)) Wszystkich fanów pizzy ;-DD



2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI