maja 22, 2018

ZUPA GOŁĄBKOWA Z MALUTKIMI KULKAMI MIĘSNYMI - HIT TEJ WIOSNY!






Dzisiaj na instastories pokazywałam Wam kilka rzeczy, ale między innymi to jak zrobiłam te zdjęcia na bloga. Co raz częściej będę Wam pokazywać, jak najwiecej kulis blogowych. Możecie od dłuższego czasu podpatrywać jak i co gotuję. A teraz co raz częściej jak fotografuję.

Dzisiejsza zupa gołąbkowa to jest hicior! To danie musisz zrobić. Gwarantuje Ci, że się w nim rozkochasz. Jest przepyszna, bardzo prosta i idealna na obiad dla całej rodziny. Jadłam taką zupę na uroczystości rodzinnej i koniecznie musiałam ją odtworzyć. to połączenie coś jakby kapuśniaczku młodego z gołąbkami. No to jest tak pyszne, tak lekkie i zarazem ma w sobie tyle smaku, że bez dokładki się nie obejdzie!





PRZEPIS

- 1 duża główka kapusty pekińskiej lub młodej białej kapusty
- duży pęczek koperku
- 1 cebulka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 kg mięsa mielonego z szynki ( możesz użyć 500 g przepis podaje na bardzo duży garnek około 4 -5 litrowy)
- 500 g marchewki młodej pokrojonej w kosteczkę
- dwie garście suchego ryżu białego
- majeranek około 3 łyżki
- sól, pieprz, ziele angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

W duży garnku podsmaż na oleju cebulkę, dodaj przyprawy, posiekaną kapustę, marchewkę, ryż,zalej całość wodą, przykryj pokrywką i gotuj przez około 40 minut - do miękkości kapusty.
W tym czasie mięso mielone dopraw solą i łyżką majeranku. Uformuj malutkie kuleczki.
Dodaj do zupy i gotuj przez 35 minut. Dodaj koperek i koncentrat pomidorowy.
Dopraw solą (soli dodaj dość sporo, młoda marchewka jest słodka, młoda kapusta również, dodajemy koncentrat pomidorowy więc tej soli troszkę trzeba dodać) dopraw majerankiem, to przyprawa, która bardzo doda aromatu gołąbkowego -inaczej tego nie określę ;-)
Zupę dopraw świeżo mielonym pieprzem i gotowe!

Przepyszne!





3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI