listopada 26, 2017

Bezglutenowe dyniowe naleśniki z korzennymi gruszkami w różanym kompocie!







ZDROWA JESIEŃ NA TALERZU!


To na pewno nie gęste sosy ze śmietaną, ciasta z galaretkami, drożdżówki z cukrem, ani dania z makaronem. Zdrowie nie ma nic wspólnego z wysoka podażą węglowodanów i tłuszczy. Podstawa to dobrze zbilansowana dieta, dobór składników, które wzmocnią nasz układ odporności, jedzenie w tym okresie musi nam dostarczać nie tylko odpowiedniej dawki energii, ale też powinno sycić kolorem. Bo czego, jak właśnie nie słońca, nam teraz najbardziej brakuje? 
Dlatego dzisiaj zastrzyk energii w postaci przepysznych bezglutenowych naleśników dyniowych w towarzystwie aromatycznych, korzennych gruszek w różanym kompocie. Przepyszne!




PRZEPIS NA NALEŚNIKI DYNIOWE - BEZGLUTENOWE:


- 1 szklanka miąższu z upieczonej dyni muscakt
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
-1/3 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki mąki gryczanej
- 2 czubate łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 zmielonego łyżka siemienia lnianego
- 2 duże jajka

W/w składniki wymieszaj trzepaczką, odstaw na 15 minut. 
Smaż małe naleśniki na oleju kokosowym.



KORZENNE GRUSZKI W AROMATYCZNYM KOMPOCIE:


- 2-3 gruszki
- 2 laski cynamonu
- 1 laska wanilli
- 4-5 ziaren zielonego kardamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 łyżeczki herbaty różanej
- 1- 1,5 szklanki wody
- łyżka miodu akacjowego
+ewentualnie plaster imbiru

Zaparz herbatę różaną w 1 szklance wody, odstaw napar na 10 minut. 
Napar przelej na patelnię, dodaj pozostałe składniki i na bardzo małym ogniu gotuj przez 10 minut gruszki, wyłącz gaz/prąd i odstaw gruszki na kolejne 10 minut.

Naleśniki podajemy z gruszkami, lekko polane syropem z patelni, oprószamy cynamonem.
Gotowe!

Przepyszne i zaskakujące połączenie smaków!
Polecam!



Na zdjęciach powyżej znajdziecie talerze, patelnię i filiżankę dostępną w sklepie DAJAR

Jeśli szukacie podobnych znajdziecie je teraz ze zniżką - 10% na hasło: ZDROWA-JESIEŃ 



 #myAmbition

Przepis zgłaszam do konkursu, dlatego trzymajcie z całych sił kciuki i dmuchajcie na szczęście ile się tyko da! ;-))))

Zdrowa jesień na talerzu


Smacznego i pięknego dnia!





2 komentarze:

  1. Połączenie - petarda :) Muszę koniecznie wypróbować, szczególnie te gruszki w różanym kompocie :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI