sierpnia 08, 2017

Frittata z młodych ziemniaków, kiełbasek i szczypiorku!







Frittata z młodych ziemniaków, kiełbasek i szczypiorku!

 Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszne i proste danie, posiłek idealny na lato bo wymaga bardzo mało wysiłku, jest pyszny, pożywny, smakuje całej rodzinie i w dodatku w prosty sposób możesz go modyfikować i przygotować na różne sposoby. Do przygotowania tego dania, potrzebujesz dobrej jakości kiełbasek, młodych ziemniaków najlepiej o kolorze żółtym, ekologicznych jajek i dobrej jakości masła i oliwy. Frittatę możesz przygotować z wieloma składnikami, wystarczy, że dodasz podsmażone na maśle kurki lub grzyby i uzyskasz frittatę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na frittatę!
Polecam!




PRZEPIS NA FRITTATĘ


SKŁADNIKI:


- 8 sporych młodych ziemniaków
- 1 opakowanie kiełbasek śląskich z papryką Henryk Kania Maestro
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 4 jajka
- sól, pieprz
- dymka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki mleka

opcjonalnie: ser żółty, pomidory, bądź kurki




 WYKONANIE:


Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plastry.
Kiełbaski kroimy na plasterki. Jajka zmiksuj z czosnkiem, szalotką i przyprawami.
Żeliwną patelnię wysmaruj masłem, wyłóż częścią ziemniaków, oprósz solą, przełóż kiełbaskami pokrojonymi w plasterki, następnie znowu ziemniaki i na sam wierzch plasterki kiełbasek. Całość polej oliwą z oliwek i zalej 100 ml wody, przykryj pokrywka i smaż przez 35 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlej masę z jajek i mleka i wstaw do piekarnika na 15 minut temp. 200 stopni C. 
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.



Życzę Wam smacznego!

Pyszne!



Wpis powstał we współpracy z Henryk Kania Maestro.

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI