czerwca 28, 2017

"Zdrowo na talerzu" z Mój Ulubiony i Fit&Easy/ fotorelacja z warsztatów kulinarnych





Kilka dni temu miałam ogromną przyjemność brać udział w wydarzeniu kulinarnym "Zdrowo na talerzu" z Mój Ulubiony i Fit&Easy. Wraz z szefem kuchni Rafałem Zarembą, ugotowaliśmy kilka pysznych dań!
A same warsztaty zostały połączone z takimi przyjemnościami jak: pływanie łódką po wodzie, zresztą sami sprawdźcie jak było!

















Jak w smakowity, wyjątkowy i niepowtarzalny sposób połączyć twarożek kanapkowo-

sernikowy i produkty Fit&Easy? Odpowiedź proponuje szef restauracji Warszawski Sznyt

Rafał Zaręba, który stworzył wyjątkowe przepisy z wykorzystaniem tych naturalnych i

świeżych składników poczynając od kopytek z wędzonego na sianie łąkowym Mojego

Ulubionego, a kończąc na miodowym serniku z koszyczkami z buraka Fit&Easy.


Kopytka z wędzonego na sianie łąkowym Mojego Ulubionego podawane z liśćmi młodego szpinaku (Fit&Easy) oraz kindziukiem i karmelizowanym słonecznikiem



Składniki na 4 porcje:

Ziemniaki 500g (ugotowane, ostudzone), jaja 2szt., Mój Ulubiony 250g, liście młodego szpinaku  1 opak., cukier 0,5kg, ziarno słonecznika 150g, mąka pszenna 2 łyżki stołowe, mąka ziemniaczana 1 łyżka, siano łąkowe 1/4 opak., olej 1l, kindziuk 150g, szalotka 2szt., masło 50g, sól Maldon smoked, pieprz z młynka, czarnuszka, żurawina suszona 100g, Porto 100ml, olej                z pestek dyni  2 łyżki stołowe.

Wykonanie:

Mój Ulubiony wyłożyć na perforowaną blachę. Do drugiej, głębszej blachy włożyć siano łąkowe i podpalić. Następnie przykryć. Proces powtarzać co 10 minut (trzy lub czterokrotnie          w zależności od żądanego stopnia uwędzenia). Uprzednio ugotowane i schłodzone ziemniaki przetrzeć przez praskę. Połączyć sprasowane ziemniaki i wędzony Mój Ulubiony w proporcjach 2:1 a na każde pół kilo masy dodać jajo i 2 łyżki mąki pszennej. Do całości masy dodać sól                        i 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Kopytka wrzucać na gotującą wodę i gotować 1 minutę po wypłynięciu. Następnie zrobić syrop cukrowy (0,5kg cukru + 0,5l wody) zagotować w nim                     3 razy słonecznik a następnie usmażyć w 160st. C. do uzyskania jasno złotego koloru. Kindziuk pokroić w cienkie paseczki, a szalotkę przesiekać. Suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na pół godziny na następnie Porto. Podsmażyć kindziuka, dodając kolejno, szalotkę, ciepłe kopytka, szpinak, żurawinę i słonecznik. Następnie dodać masło, doprawić solą wędzoną w płatkach                      i świeżo mielonym pieprzem. Całość polać łyżką oleju z pestek dyni i obsypać czarnuszką.



Grillowany dorsz z pianką wasabi (Mój Ulubiony+ Śmietanka 36%) na rokitnikowej marchewce (Spaghetti z marchewki) z kurkami

Składniki na 4 porcje:
Polędwica z dorsza 600g, Mój Ulubiony 100g, wasabi w proszku, śmietanka 36% 100g, limonka 2szt., sok z rokitnika 100ml, spaghetti z marchewki 1opak. (Fit&Easy), świeże kurki 200g, brzoskwinie 1kg, masło 50g.

Wykonanie:
Zrobić solankę 7% i zanurzyć w niej na 20 minut porcje dorsza wykalibrowane po 150g. Wycisnąć sok z brzoskwiń i lekko zredukować.  Ubić 100ml śmietanki z Mój Ulubiony, dodać wasabi, sok z limonki, skórkę z sparzonej limonki i sól. Oczyścić kurki. Na lekko zredukowany sok z brzoskwiń włożyć spaghetti z marchewki i doprawić sokiem z rokitnika oraz solą.                          W ostatniej fazie dodać masła. Dorsza przygotować na grillu. Osobno usmażyć kurki                                i wmieszać w rokitnikową marchewką. Wyłożyć na talerzu spaghetti z kurkami, następnie grillowaną polędwicę z dorsza i piankę wasabi.




W międzyczasie mogliśmy wypłynąć na wodę. Ale fajnie!





Piękna woda, pogoda marzenie!

Świetnie!




Czas wrócić i kończyć sernik!




Hamburger z jagnięciną dosmaczoną siekanym jarmużem (Fit&Easy),
z musem (Mój Ulubiony + Śmietanka 36%) miętowo-pistacjowym


Składniki na 4 porcje:
Udziec jagnięcy 600g, słonina 60g, pistacje 100g, mięta 50g listków, śmietanka  36% 100g, jarmuż 1 opak. (Fit&Easy), bułki hamburgerowe  4 szt., pomidor 150g, ogórek małosolny 150g, dymka  2szt., Mój Ulubiony 150g, czosnek 2 ząbki, sok z cytryny 50ml, sól, pieprz, musztarda Dijon miodowa.

Wykonanie:
Zmielić na średnich oczkach udziec jagnięcy i słoninę. Doprawić czosnkiem, siekanym jarmużem i pieprzem. Przygotować kotlety po 160g. Uprażyć pistacje i zmielić z miętą                               i serkiem. Pistacje doprawić musztardą dijon miodową, solą i sokiem z cytryny. Przygotować dodatki: pomidor i ogórek małosolny w plastry. Zgrillować dymkę. Następnie zgrillować hamburgery oraz bułki i złożyć z dodatkami oraz musem miętowo-pistacjowym.
  








Grasica cielęca w orzechowej emulsji (Mój Ulubiony + Maślanka)
na kaszotto jęczmiennym z roszponką (Fit&Easy)


Składniki na 4 porcje:
Grasica cielęca 400g, maślanka 1l, orzech laskowy 0,5kg obrany, kasza jęczmienna gruboziarnista 300g, śmietanka 36% 300g, Mój Ulubiony 200g, roszponka 1 opak. (Fit&Easy), cytryna 2szt., olej z orzecha laskowego 50ml, marchewka, cukinia, pasternak po 100g, wywar                              z kurczaka 800g, xantana.

WYKONANIE:
Maślankę przelać do garnka i zredukować o 80%. Grasicę płukać obficie przez 30min. pod bieżącą zimną wodą. Następnie porozrywać na mniejsze kawałki i oczyścić z błon. Orzech laskowy stostować w piecu w 160st. C. przez 10minut, a następnie zmiksować w thermo dodając kolejno: Mój Ulubiony, zredukowaną maślankę, xantanę. Grasicę usmażyć na mocno rozgrzanej patelni po czym zalać emulsją orzechową. Warzywa pokroić w drobną kostkę, podsmażyć po czym dodać kaszę i podlać białym winem ze świeżym tymiankiem i wywarem z kurczaka. Poobrywać małe listki roszponki i dodać do kaszotto. Zaciągnąć śmietanką. Na gotowym kaszotto wyłożyć grasicę, a na to kwaśną sałatkę z dużych liści roszponki                                   w vinegrette: olej z orzecha laskowego, sok z cytryny, sól maldon.



Miodowy sernik (Mój Ulubiony + Śmietanka 30%) z topinamburu w koszyczku z buraka (Spaghetti Fit&Easy)

Składniki na 4 porcje:
Mój ulubiony 300g, miód akacjowy 80g, śmietanka Wieluń 50g, topinambur 300g, spaghetti                  z buraka 1 opak. (Fit&Easy), olej do smażenia koszyczków z buraka, jogurt 200g, jaja 2szt., cukier puder do smaku, żelatyna w listkach 11g, maliny, jeżyny i borówki po 50g, kakao DecoMorreno 1 łyżeczka, laska wanilii 1 szt.

Wykonanie:
Upieczony topinambur obrać ze skórek i zmiksować na gładkie puree. Namoczyć żelatynę                 w wodzie. Zmiksować ze sobą 250g puree z topinamburu, 300g Mojego ulubionego oraz 200g jogurtu. Miksować 15minut w 50st. C. Dodać miód, namoczoną żelatynę 11g, 2 jaja i laskę wanilii zwiększając temperaturę na 80st C. i miksować kolejne 7 minut. Wylać sernik do stężenia. Koszyczki z buraka smażyć w 165st. C i formować od razu po wyciągnięciu w oleju.
Sernik serwować schłodzony, oprószony kakao z położonymi na wierz koszyczkami                                z owocami.


Chłodnik koktajlowy (Mój Ulubiony + Śmietana 18% + Kefir Wieluński)  z burakiem (Fit&Easy - Koktajl RED), selerem naciowym, marchwią oraz karmelizowanymi orzechami włoskimi z pumperniklem


Składniki na 4 porcje:
Kefir 800g, śmietana 18% 100g, Mój Ulubiony 100g, Koktajl Red 1 opak. (Fit&Easy), młode buraczki 200g, miód akacjowy 100g, cytryna 2 szt., orzech włoski 200g, pumpernikiel                              2 kromki, olej do smażenia orzecha, cukier 0,5kg.

Wykonanie:
Orzech włoski zagotować trzykrotnie w syropie cukrowym a następnie usmażyć w 160st. C. Koktajl red zmiksować z kefirem, śmietaną 18% i Moim Ulubionym, doprawiając sokiem                          z cytryny. Całość schłodzić. Młode buraczki umyć dobrze i upiec w miodzie akacjowym. Chłodnik zalać do misek i udekorować siekanymi orzechami włoskimi, buraczkami, kawałkami pumpernikla oraz listkami selera naciowego.







 Świetne spotkanie i warsztaty kulinarne!

Dziękuję za zaproszenie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 41 900 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI