maja 01, 2017

CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I OTRĘBAMI!









CHLEB NA ZAKWASIE ZE ŚLIWKAMI I OTRĘBAMI


PRZEPYSZNY PRZEPIS NA CHLEB

Chleby na zakwasie, jak dobrze wiecie uwielbiam ;-). Ten dzisiejszy jest fenomenalny, idealnie cienka, wypieczona skórka, miąższ o nierównomiernej strukturze, z dużymi dziurami. Z dużą ilością śliwek i otrębów orkiszowych. Z dodatkiem prawdziwego spadziowego miodu. W tym bochenku chleba rozkochaliśmy się. Przepyszny chleb. Przepis na chleb podaje poniżej.




PRZEPIS NA CHLEB NA ZAKWASIE (modyfikacja przepisu chleba z Vermont)


ZACZYN NA CHLEB:


- 100 g mąki pszennej typ- chlebowa
- 45 g mąki orkiszowej typ 630
- 170 g wody
- 2 łyżki zakwasu żytniego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej

W/w składniki wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw na 12 godzin (najlepiej na noc)

CIASTO NA CHLEB:


- 120 g mąki żytniej typ 720
- 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno
- 350 g mąki chlebowej pszennej
- 150 g mąki orkiszowej typ 630
- 20 g soli 
- 2 łyżki miodu spadziowego
- 3 łyżki otrąb orkiszowych
- cały zaczyn
- 430 g wody
- 4 łyżki posiekanych śliwek suszonych dobrej jakości (powinny być wilgotne a nie suche!)


W SPRZEDAŻY JEST JUŻ E-BOOK

DOMOWE WYPIEKANIE

KOMPENDIUM WIEDZY O WYPIEKU CHLEBA NA ZAKWASIE
Z GARNKA ŻELIWNEGO, Z PARĄ WODNĄ, JAK ZROBIĆ ZAKWAS, JAK GO PROWADZIĆ I WIELE WIELE INNYCH!
POLECAM SERDECZNIE!







Mąki wymieszaj ze sobą i dodaj wodę, odstaw na godzinę.
Po tym czasie dodaj zaczyn wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Dodaj sól, śliwki i otręby, wymieszaj ciasto, odstaw przykryte folią na 50 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmuj na stolnicę zagnieć porządnie i przełóż do miski, przykryj folią do ponownej fermentacji.
Po kolejnych 50 minutach powtórz czynność i pozostaw ciasto na kolejne 50 minut wyrastania.
Ciasto wyłóż na blat podziel na dwie części, uformuj bochenki.
Formowanie bochenków to bardzo ważna czynność, ciasto składamy na kopertę a potem w wałek.
Przekładamy do koszyczków do wyrastania ciasta.
Ciasto wyrasta od 2,5 godziny do 3,5 godziny. W zależności od temperatury, im wyższa tym ciasto rośnie szybciej.
Chleby przed pieczeniem, przekładamy na blaszkę lub kamień, szybkim ruchem nacinamy ciasto.
Chleby zawsze wstawiamy do gorącego pieca.
Temperatura 240 stopni C.
Chleb zawsze pieczemy wstawiając do piekarnika garnuszek z wodą aby parowała. Możecie też wrzucić kilka kostek lodu, ale ta metoda jest gorsza.
Czas pieczenia to od 35 do 45 minut.
Chleb po wyjęciu z pieca układamy na kratce do wystudzenia.
Po uderzeniu go od spodu wyda cichy głuchy dźwięk. 
Chleb zawsze całkowicie studzimy, jest to ważny proces, para wychodzi z chleba przez skórkę.



Życzę Wam smacznego!

A już niebawem kolejne nowe przepyszne przepisy na chleby na zakwasie!

Zapraszam Was na mój Fanpage na Facebboku i profil na Instagramie ;-)))

https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/

https://www.facebook.com/smykwkuchni/




1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI