listopada 25, 2016

ORZECHOWIEC czyli makowiec bez maku ;-)))) CIASTO

PRZEPIS NA CIASTO NA ŚWIĘTA




CIASTO NA ŚWIĘTA
MAKOWIEC DROŻDŻOWY BEZ MAKU
PRZEPIS NA ORZECHOWCA



Przepyszne ciasto na weekend! Makowiec ale bez maku. Czy to możliwe? Prawie tak, to ciasto smakuje jak najlepszy makowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-)))


PRZEPIS:

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC


-550 g mąki tortowej + do podsypywania
- 2 jaja
- 1/2 paczki drożdży świeżych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła


MASA ORZECHOWA:


- 2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 buteleczki aromatu migdałowego
 - 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/3 kostki masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 duże jajo
- 3 suszone śliwki


WYKONANIE CIASTA:


ROZCZYN:  do kubeczka wlej połowę mleka, dodaj drożdże plus 3 łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj. 

Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią maki na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut.
Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko.
Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem.
Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej kolejności mleko i jajka. Na samym końcu stopione ciepłe masło. 
Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Ja ciasto ( a raczej mój K. ;-)) ) wyrabiałam 25 minut. Tak wiem dużo. Ale jeśli chcesz mieć puszyste, mięciutkie ciacho po upieczeniu to trzeba długo wyrabiać. 
Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ


Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę!


Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około 5-6 cm.

Makowce układamy obok siebie, na blaszce do pieczenia. Ja piekłam 55 minut, grzanie tylko dół w temp. 165 stopni C. Na ostatnie 15 min uruchomiłam termoobieg.
Po całkowitym wystudzeniu można pałaszować. Orzechowca możecie też polać po upieczeniu stopioną czekoladą i posypać wiórkami lub ozdobnymi kuleczkami!
 Ja go pozostawiłam w oryginale ;-)

Mam nadzieję, że ten przepis na ciasto, przypadł Wam do gustu i będzie Waszym ulubionym!

Ciasto palce lizać!

1 komentarz:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 29 700 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI