października 29, 2016

Migdałowe bezglutenowe i bez laktozy ciasto przygotowane z dbałością o bliskich.





BEZGLUTENOWE CIASTO


Czasami jest nam ciężko pogodzić to co zdrowe z tym co smaczne. Każda z nas, która dba o ciepło ogniska domowego zwraca uwagę na to co kupuje, gdzie kupuje, jakiej wartości odżywczej są produkty, które spożywamy. Ważna jest dla nas również ich wartość kaloryczna, aby nie były nie potrzebnymi bombami kalorycznymi, dostarczającymi tylko niepotrzebny cukier. Każdy z nas lubi też zjeść coś słodkiego, coś pysznego. Czy da się pogodzić te dwie rzeczy? Jakiś czas temu jedna z czytelniczek poprosiła mnie abym przygotowała może kilka przepisów bez glutenu i bez laktozy, bo jeden z jej domowników nie toleruje ani jednego ani drugiego. Coś o tym wiem, bo jako dziecko sama nie tolerowałam laktozy i byłam żywiona specjalnymi odżywkami sprowadzanymi z Niemiec. Skazy białkowej pozbyłam się dopiero w wieku 17 lat! O zgrozo! Ale do dzisiaj staram się ograniczać podaż produktów mlecznych do niezbędnego minimum. Dlatego być może łatwiej mi zrozumieć osoby, które chorują na celiakę czy też nie tolerują laktozy. Dzisiaj spożywanie produktów bez glutenu jest też niewątpliwie na topie, chociaż gluten sam w sobie nie jest niczym złym. Dzisiaj chciałam pokazać Wam jak można połączyć to co zdrowe z tym co smaczne. Że można przygotować pyszne ciasto, które nie ma w sobie ani laktozy, ani glutenu. Że zdrowa kuchnia, to pyszna kuchnia. Że zdrowe nawyki to dobre przyzwyczajenia, a nie konieczne ograniczenia.



SKŁADNIKI:

- 3/4 szklanki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- 120 ml mleka kokosowego
- 3 jaja
- 110 g oleju roślinnego (kokosowy, rzepakowy bądź słonecznikowy)
- 4 łyżki miodu (możesz zastąpić 2 łyżkami stewi)
- 1/2 łyżeczki sody
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao bez glutenu
- 5 łyżek płatków migdałowych

Forma na ciasto: mała keksówka

WYKONANIE:

Białka ubij na sztywno.
Olej, żółtka, mleczko i miód wymieszaj dobrze trzepaczką. Dodaj mąki wymieszane z proszkiem, kakao i sodą.
Całość wymieszaj na jednolitą gładką masę.
Białka ubij na sztywno i wprowadź delikatnie do masy.
Keksówkę nasmaruj olejem i przelej ciasto. Na wierzch posyp płatki migdałowe.
Całość pieczemy w temp 160 stopni C. Grzanie dół + termoobieg przez 50 minut. Do suchego patyczka.
Ciasto studzimy całkowicie.



To ciasto może pełnić rolę drugiego śniadania bądź podwieczorku. Jest idealnym rozwiązaniem jako zdrowa słodka przekąska.

Jeśli chcielibyście poszerzyć swój zestaw kuchennych przedmiotów o kilka ciekawych pozycji zapraszam Was tutaj:



#Ambition 


Życzę Wam smacznego i udanego weekendu ;-)




Ambition z dbałością

8 komentarzy:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 36 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI